Studentský workshop a dvě výživové konference

Před 14 dny byl týden nabitý výživovými konferencemi, proto jsme se rozhodly, že o nich napíšeme souhrnný report a ukážeme vám, jak takové konference vypadají.

V úterý 13.10. se v IKEMu konal studentský workshop na téma Fyziologie, patofyziologie, výživa a Jak pracovat s populárními informacemi ve výživě. Nejprve jsme řešili, jak se informace postupně zkreslují s tím, čím více lidí si je přidá a pak jsme se rozdělili do dvou skupin podle tématu. Já si vybrala téma Jak pracovat s populárními informacemi o výživě, které vedla paní Tamara Starnovská, což je mezi nutričními terapeuty velké jméno, je v oboru velmi angažovaná a publikovala nespočet prací. Druhé téma si vzala na starost Jitka Tomešová, což je mladá nutriční terapeutka, ale velmi mile mě překvapila, protože se zdála být opravdu chytrá. Ve skupině jsme se tedy věnovali jednotlivým tématům a na konci workshopu přednesli ostatním své závěry. Překvapilo mě, že na akci byly jen asi dvě nutriční terapeutky, zbytek byli studenti jiných oborů spojených s výživou – např. z ČZU.

Ve středu 14.10. se přidala i Andy a vydaly jsme se opět do IKEMu, tentokrát na konferenci Potraviny v hysterii. Já si akce dlouhou dobu nevšímala, protože jsem myslela, že se bude řešit výživa pacientů trpících hysterií. 😀 Téma bylo ale mýty ve výživě, což je o mnoho zajímavější. Přednášela např. Prof. Ing. Jana Dostálová CSc. z VŠCHT, která se věnovala mléku a éčkám. Je to jedna z mých nejoblíbenějších odbornic na výživu.

Další přednáška byla věnovaná rybám a cévním onemocněním, tu si vzal na starosti Doc. MUDr. Jan Piťha CSc. z IKEMu. Pan Piťha přednášel velmi zábavným způsobem a krásně shrnul, proč jsou ryby a mořské plody v lidské výživě nenahraditelné. Na konferenci se objevil i jeden rýpavý pán, který se ptal na vtíravé dotazy, např. proč je tak nutné jíst ryby, když praotec Čech je určitě nejedl. Přednášející však zvládali odpovídat s důvtipem a grácií, takže se obsazenstvo spíše dobře bavilo. 🙂

Na přednášce o margarínech přišel pan praotec Čech zase s konstruktivní připomínkou, a to že vyzkoušel dát přes noc ven máslo a jakýsi směsný tuk a máslo mu přes noc snědli brouci, avšak rostlinný tuk zůstal netknutý. Přednášejícímu o margarínech, pana Doc. Ing. Jiřímu Brátovi, CSc., vykouzlil úsměv na tváři a odpověď se mu dostala během pár sekund. Byla jsem moc ráda, že na konferenci byl i pan Brát, protože jsem četla několik jeho výborných prací o tucích a všechny jsou skvělé.

Andy měla na konferenci také svého oblíbence, a to Doc. MUDr. Pavla Kohouta, Ph.D., který je známý tím, že si velmi cení svých nutričních terapeutů a bojuje za jejich pozici v rámci nutričního týmu. Thomayerova nemocnice má tak díky němu výživovou sekci na velmi vysoké úrovni. Tentokrát přednášel o celiakii, lepku a jiných formách jeho nesnášenlivosti.

A shrnutí? Většina přednášek byla skvělá, přednášející vše podali přijatelným a zároveň odborným způsobem a jen dvě prezentace z 16 se nám nelíbily. To je myslím úspěch.

Velké mínus však patří občerstvení na této konferenci. Chápu, že je nutné se přizpůsobit podmínkám nemocnice a něčím na zub přispěli i sponzoři, což je jistě důležité, ale opravdu bych si na výživové konferenci představila něco jiného než řízek k obědu a koláčky k svačině. 🙁

V sobotu 17.10. se konala další konference, tentokrát na VŠCHT v Dejvicích. Tuto konferenci pořádá pan Doc. Ing. Jan Pánek, CSc. z téže univerzity. Pozval tak odborníky především z VŠCHT, ale opět se objevil MUDr. Kohout s neméně skvělou přednáškou o lepku, dále jsme se dozvěděli o mlýnských technologiích, významu lepku v pečivu, o netradičních obilovinách, vláknině nebo třeba akrylamidu v potravinách. Přednáška o akrylamidu od Prof. Ing. Jany Hajšlové, CSc. byla mým favoritem z celé konference, protože je to téma relativně nové a zatím ne zcela probádané. Dozvěděli jsme se tak spoustu zajímavostí.

Celá konference byla poněkud odbornější a každý přednášející měl větší prostor, což se pozitivně projevilo na kvalitě prezentací. Také občerstvení bylo o něčem jiném, k dostání bylo spoustu ovoce, Bebe sušenky, bagety z Freshlandu a odpoledne sice nechyběly koláče, člověk však neměl pocit, že si spletl obor. 🙂

V pauze na oběd jsme se šly projít i na farmářské trhy a úplnou náhodou jsme narazily na Street Food Festival v areálu ČVUT.  V minulém videu z food festivalu jsme trochu kritizovaly styl, jakým se tyto akce u nás pořádají, Street Food Festival na nás však působil úplně opačným dojmem, protože se ho účastnilo opravdu velké množství stánků s netradičními potravinami a k dostání tak byly např. africké speciality, žabí stehýnka, exotické koktejly nebo různé druhy hummusu. Nebýt dobře najedené z konference, tak si jistě něco vybereme.
A na závěr video z akcí: