Tapiokový puding s karamelizovanými fíky

Tapioka je škrob z kořene manioku, je zdrojem omega 3 a omega 6 mastných kyselin a co je hlavní … je z ní skvělý puding! 

Chia puding už je celkem známá věc, recepty na něj se objevují pomalu na každém druhém blogu a mnoho z vás ho už jistě ochutnalo. Já se ale přiznám, že i když krásně vypadá a určitě je moc dobrý, tak nadšení z chia semínek se mě nějak netýká (což mi připomíná, že chci napsat článek na téma „superfoods“ ) a ani puding jsem neměla chuť zkoušet. Když jsme ale s Verčou viděly v jedné budapešťské kavárně puding z tapioky, okamžitě jsme ho musely mít ! Hlavně teda já jsem ho musela mít 😀 Verča se přidala a oběma nám moc chutnal. Tapioka perly jsem sehnala na internetovém obchodě gurmankoreni.cz, ale musela jsem na dodání čekat asi měsíc. Tak to možná příště zkusím někde jinde. Slyšela jsem, že se dá tapioka sehnat i ve zdravých výživách, tak třeba budete mít štěstí a najdete jí tam! 🙂 Já puding zkombinovala s karamelizovanými fíky, protože jsem je zrovna náhodou měla doma, ale určitě se hodí naprosto jakékoli ovoce, ovocné pyré, oříšky, cokoli vás napadne.

Na 4 porce pudingu potřebujete:
100 – 120 g Tapioky
2 a půl hrnku mléka (může být i kokosové, rýžové, sojové … )
2 vejce
35 g cukru
navíc můžete přidat kapku vanilkového extraktu nebo čerstvou vanilku 
Na karamelizované fíky: 
3 fíky
1 lžíce přepuštěného másla nebo oleje (když už olej, doporučuju řepkový s máslovou příchutí)
1 lžíce cukru
Tapioka se musí stejně jako luštěniny před vařením namočit. Nejlepší je nechat ji namočenou přes noc, ale postačí i 2-3 hodinky, vyzkoušeno 🙂 Pak jí jednoduše zalijete mlékem a za stálého míchání přivedete k varu. Pokud použijete plnotučné mléko, nebo třeba husté kokosové, tak je potřeba zhruba 2 a půl hrnku. Pokud ale používáte mléko polotučné, nebo třeba rýžové, sojové, tak doporučuji spíš dva hrnky, aby vám puding zhoustl. Směs potom pořád mícháte a mícháte na nízké teplotě, zhruba 10 minut. Mezitím si ve vedlejší misce rozmícháte 2 vajíčka (dobře, v tuhle chvíli můžete přestat míchat tapioku :D), do kterých přidáte pár lžic horké tapioky, aby se teplota vyrovnala a vajíčka se vám pak v tapioce „nezdrcla“ 🙂 Pak už je jen pomalu vlijete to tapioky, přidáte cukr a dál vaříte, mícháte a mícháte, dokud puding nezhoustne stejně, jako to znáte u klasického pudingu. Pak už ho jen přelijete do mističek a necháte vychladnout.
Karamelizované fíky jsou také naprosto jednoduché a jejich příprava je rychlá. Nakrájíte je na malé kostičky nebo plátky, lehce je zakápnete citrónem a vyklopíte na pánev s rozehřátým máslem nebo olejem. Pak už je jen zasypete lžící cukru (v tomto případě preferuji třtinový, čistě kvůli hezčí vůni), mícháním je v něm obalíte a jen počkáte, až se cukr rozpustí a pak zase trošku ztuhne. A je to 🙂

Hodnoty na 1 porci bez karamelizovaných fíků:
1004 kJ
7 g Bílkovin
54 g Sacharidů
8 g Tuku