3 recepty z dýňového pyré

1. Dýňový koláč

Ingredience (16 porcí):

  • 300 g dýňového pyré
  • 300 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 100 ml oleje
  • 2 vejce
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 1 lžička skořice
  • špetka soli

Krém:

  • 200 g krémového sýra
  • citronová šťáva
  • moučkový cukr

Postup:

Všechny ingredience na těsto smícháme a dáme do vymazané a vysypané formy.

Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 30 minut.

Než se koláč upeče, vymícháme si krém, který po vychladnutí koláče na koláč rozprostřeme.

Nutriční hodnoty na 1 porci:

  • 914 kJ
  • 4,2 g bílkovin
  • 26 g sacharidů
  • 10 g tuku
  • 1,3 g vlákniny

2. Dýňové rizoto

Ingredience (4 porce):

  • 300 g dýňového pyré
  • 200 g rýže arborio
  • 1 malá cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 40 g parmazánu
  • špetka soli a pepře

Postup:

Na másle necháme zesklovatět cibuli. Jakmile zesklovatí, přidáme rýži a chvilku společně restujeme.

Rýži následně postupně zaléváme vývarem. Jakmile je rýže měkká na skus, přidáme dýňové pyré, promícháme a necháme chvilku povařit. Nakonec přidáme parmazán a dle potřeby dochutíme solí a pepřem.

Nutriční hodnoty na 1 porci:

  • 1603 kJ
  • 9,9 g bílkovin
  • 53 g sacharidů
  • 14,2 g tuku
  • 2,3 g vlákniny

3. Dýňové brambory

Ingredience (4 porce):

  • 300 g dýňové pyré
  • 500 g brambor
  • čerstvý nebo citronový tymián
  • sůl, pepř (dle chuti)

Postup:

Oloupané a umyté brambory uvaříme do měkka. Ještě horké brambory pak rozšťoucháme společně s dýňovým pyré. Nakonec přidáme tymián a dle potřeby dochutíme solí a pepřem.

Nutriční hodnoty na 1 porci:

  • 777 kJ
  • 4,4 g bílkovin
  • 34 g sacharidů
  • 3 g tuku
  • 3,8 g vlákniny

Recepty najdete i na našem Instagramu.