Na 20 lívanců (4 porce) potřebujete:
- 120 g hladké mouky
- 80 g celozrnné mouky
- 1 velký zralý banán
- 2 vejce
- 400 ml rýžového mléka
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky prášku do pečiva
- maliny
- olej na pečení (já použila řepkový-Máslovou Manku)
Postup:
V jedné míse smíchejte obě mouky, sůl a prášek do pečiva. Ve druhé vidličkou rozmačkejte banán, přidejte vejce a důkladně rozmíchejte. Pomalu přilévejte mléko a rozmíchávejte do hladka. Tekutou směs potom pomalu vlévejte do suché směsi, ideální je použít metličku. Nakonec můžete vmíchat ještě cca 50 g malin (ne víc, směs by se pálila). Na rozpáleném oleji pečte lívanečky, z každé strany zhruba půl minuty/minutu. Je potřeba dát pozor a lívaneček raději obrátit dřív, snadněji se připalují. Já při pečení snížila teplotu asi na polovinu.
Lívanečky můžete podávat s jogurtem, javorovým sirupem i samotné. Já si připravila přeliv z malin, trošky malinové marmelády a rýžového mléka. Nakonec jsem je posypala kokosem, což se perfektně hodilo 🙂
Rýžové mléko (správně rýžový nápoj) má narozdíl od klasického mléka méně bílkovin a více sacharidů. Já ho do receptu použila proto, protože mi jeho nasládla chuť moc chutná a do lívanců se podle mě skvěle hodí. Ideální je recept třeba pro ty, co mají intoleranci laktózy. Samozřejmě ale můžete použít mléko klasické, nebo jeho jakoukoli jinou náhražku.
Hodnoty na 1 porci (5 lívanců):
- 1 553 kJ
- 10 g Bílkovin
- 55 g Sacharidů
- 12 g Tuku
- 5 g Vlákniny