Na 4 porce:
- 200 g pšeničné mouky
- 70 g pohankové mouky
- půl droždí
- 250 ml mléka
- lžička cukru
- 250 g zakysané smetany
- 2 vejce
- řepkový olej
- uzený pstruh
- uzený losos
- kaviár
- půl lžičky soli
Postup:
Připravte si droždí. Ohřejte cca polovinu mléka na teplotu těla, tedy takovou, při které vás na dotek nebude pálit. Přidejte nadrobenou půlku droždí a lžičku cukru a dejte na teplé místo kynout. Pokud zrovna nemáte k dispozici hřející topení, zkuste například dát mísu do teplé vodní lázně a přikrýt utěrkou.
Mezitím smíchejte oba druhy mouky, sůl, 100 g smetany, zbytek mléka a z vajec oddělte žloutky a přidejte je do směsi. Po mírném nakynutí, tedy cca po 15 minutách, přidejte droždí a jemně promíchejte. Pokud byste nyní směs rozmixovali nebo zamíchali příliš agresivně, droždí by přestalo kynout.
Směs vraťte na teplé místo a nechte kynout ještě cca půl hodiny.
Našlehejte bílky a po vykynutí je přidejte do těsta, opět je vmíchejte jemně, abyste nezničili vzniklou pěnu.
Rozpalte na pánvi lžičku řepkového oleje a naběračkou nalijte menší množství těsta. Pokud máte lívancovník, použijte jej. Není to však nutnost, těsto se na pánvi příliš neroztéká. Osmahněte z obou stran. Takto pokračujte se zbytkem těsta.
Ozdobte lžičkou zakysané smetany a kouskem ryby. Já použila uzeného lososa, pstruha a kaviár. Bliny chutnají skvěle také se sardelovou pastou nebo kaparami a přidat můžete i čerstvý kopr.
Bliny můžete podávat na snídani, oběd i večeři, doporučuji však zařadit ještě zeleninu, abyste doplnili vlákninu. Pokud redukujete hmotnost, použijte nižší množství zakysané smetany, v těstu ji můžete nahradit i jogurtem. Rybí tuk je velmi zdravý a slouží jako prevence kardiovaskulárních onemocnění i proti zánětu, proto rybu neomezujte, i kdyby se vám zdála tučná. Rybí tuk je důvod, proč je nezbytné je konzumovat.
Hodnoty na 1 porci:
- 2063 kJ
- 22 g bílkovin
- 57 g sacharidů
- 20 g tuku
- 2 g vlákniny