Bliny

Výborné ruské „lívance“ s pohankovou moukou, které bezmezně miluji a tohle množství jsme zvládli sníst ve dvou lidech na brunch. Ale pst.

Na 4 porce:
200 g pšeničné mouky
70 g pohankové mouky
půl droždí
250 ml mléka
lžička cukru
250 g zakysané smetany
2 vejce
řepkový olej
uzený pstruh
uzený losos
kaviár
půl lžičky soli

Připravte si droždí. Ohřejte cca polovinu mléka na teplotu těla, tedy takovou, při které vás na dotek nebude pálit. Přidejte nadrobenou půlku droždí a lžičku cukru a dejte na teplé místo kynout. Pokud zrovna nemáte k dispozici hřející topení, zkuste například dát mísu do teplé vodní lázně a přikrýt utěrkou.
Mezitím smíchejte oba druhy mouky, sůl, 100 g smetany, zbytek mléka a z vajec oddělte žloutky a přidejte je do směsi. Po mírném nakynutí, tedy cca po 15 minutách, přidejte droždí a jemně promíchejte. Pokud byste nyní směs rozmixovali nebo zamíchali příliš agresivně, droždí by přestalo kynout.
Směs vraťte na teplé místo a nechte kynout ještě cca půl hodiny.
Našlehejte bílky a po vykynutí je přidejte do těsta, opět je vmíchejte jemně, abyste nezničili vzniklou pěnu.

Rozpalte na pánvi lžičku řepkového oleje a naběračkou nalijte menší množství těsta. Pokud máte lívancovník, použijte jej. Není to však nutnost, těsto se na pánvi příliš neroztéká. Osmahněte z obou stran. Takto pokračujte se zbytkem těsta.

Ozdobte lžičkou zakysané smetany a kouskem ryby. Já použila uzeného lososa, pstruha a kaviár. Bliny chutnají skvěle také se sardelovou pastou nebo kaparami a přidat můžete i čerstvý kopr.

Bliny můžete podávat na snídani, oběd i večeři, doporučuji však zařadit ještě zeleninu, abyste doplnili vlákninu. Pokud redukujete hmotnost, použijte nižší množství zakysané smetany, v těstu ji můžete nahradit i jogurtem. Rybí tuk je velmi zdravý a slouží jako prevence kardiovaskulárních onemocnění i proti zánětu, proto rybu neomezujte, i kdyby se vám zdála tučná. Rybí tuk je důvod, proč je nezbytné je konzumovat.

Hodnoty na 1 porci:
2063 kJ
22 g bílkovin
57 g sacharidů
20 g tuku
2 g vlákniny