Blog

Meruňkový koláč s drobenku

Ingredience (pekáč velikosti 34×24 cm): Těsto: Náplň: Drobenka: Postup: Nejdříve si připravte drobenku. V misce prsty smíchejte máslo, moučkový cukr, hrubou mouku a ovesné vločky, dokud nevzniknou hrudky. V další míse smíchejte tvaroh, vajíčko, cukr a citronovou kůru, výsledná směs bude sloužit jako náplň. Meruňky nakrájejte na půlky nebo čtvrtiny. Následně si připravte těsto. Ve […]

Endometrióza a výživa

Endometrióza je velmi komplexní zánětlivé onemocnění, které může mít negativní dopad na celkovou kvalitu života. Odhadem postihuje přibližně 2–10 % žen. Základní pojmy: Endometrium = děložní sliznice Endometrióza = onemocnění, kdy je přítomna tkáň velmi podobná té endometriální (tedy nejde přímo o děložní sliznici) mimo dělohu (např. na vaječnících, ve stěně dělohy) a má několik […]

Virální okurkový salát

Ingredience: Postup: V troubě na horký vzduch (nebo v horkovzdušné fritéze) opečte cizrnu s oblíbeným kořením – třeba červenou paprikou a italskými bylinkami. Právě saláty jsou skvělým způsobem, jak do jídelníčku zařadit víc luštěnin. 🫘 Tento recept a spoustu dalších najdete i na našem Instagramu.

Jak vznikají poctivé moravské koláče v pekárně Kabát?

Nahlédly jsme pod ruce mistrům pekařům a ochutnaly jsme výsledek Když se řekne „moravské koláče“, mnohým z nás se vybaví poctivá domácí vůně, jemné kynuté těsto, tvaroh, povidla a sladká drobenka. A my jsme díky naší dlouhodobé spolupráci s pekárnou Kabát měly možnost zažít, jak se tyto tradiční koláče připravují přímo pod širým nebem – […]

Krupicová zmrzlina

Ingredience: Postup: Uvařte krupicovou kaši a nechte ji lehce vychladnout. Rozmixujte ji s banánem, jogurtem a vanilkovým cukrem dohladka. Kakao vmíchejte až nakonec – jen lehce, pro mramorový efekt. Nalijte do krabičky a dejte do mrazáku. Po 1 a 2 hodinách promíchejte od kraje, pro jemnější konzistenci. Nechte ztuhnout do druhého dne. Před podáním ji […]

3x dezert do skleničky

1. Ferrero Rocher🌰 Ingredience (1 sklenička – cca 300 ml): Postup: Namleté ořechy smíchejte s ovesnými vločkami. Řecký jogurt smíchejte s kakaem, medem a lískooříškovým máslem. Do skleničky vrstvěte střídavě sypkou a tekutou směs. Ozdobte nasekanými ořechy a čokoládou. 2. Raffaello🥥 Ingredience (1 sklenička – cca 300 ml): Postup: Nejdříve si z mléka a pudinkového […]

Lze zdravě zhubnout po léčbě z PPP?

Když si klientka přeje změnu – ale ne za každou cenu Příběh své klientky sepsala Bc. Lucie Ščotková, nutriční terapeutka Ne hladu v Praze. Věta „chtěla bych se zase cítit dobře ve svém těle, ale nechci znovu spadnout do restrikcí“ zazněla hned při prvním setkání. A byla to jedna z těch vět, která říká mnohé. […]

Příběh z poradny: hubnutí není závod

Ne vždy to musí jít rychle – a přesto to funguje Když se řekne „hubnutí“, mnoha lidem se vybaví rychlé proměny, extrémní diety nebo titulky slibující mínus 10 kilo za měsíc. Jenže tak vypadá spíš sen marketingového oddělení než realita lidí, kteří fungují v běžném režimu. V Ne hladu nám nejde o senzační proměny, ale o nastavení […]

Tvarůžky na gril

Ingredience (2 porce): Postup: Rozpalte gril nebo zapněte režim gril v troubě (na 200 °C).Papriku očistěte, zbavte semínek a rozkrojte na polovinu. Tvarůžky a šunku nakrájejte na kostky a dejte do misky. Přidejte olej a dochuťte bylinkami dle chuti. Sůl přidávat nemusíte, tvarůžky už větší množství soli obsahují. Směsí naplňte papriky a zabalte do alobalu. Dejte […]

Jahodový sendvič

Ingredience (2 sendviče): Postup: Tvaroh smíchejte s limetkovou šťávou a medem. Toustové chleby naplňte směsí a jahodami. Videorecept najdete ZDE.