Blog

Jak se v roce 2024 proměnilo školní stravování?

Nová éra školního stravování: Co přinesou chystané změny? Po třiceti letech čeká školní jídelny zásadní modernizace, jejímž cílem je zkvalitnit a přizpůsobit stravování potřebám dětí. Testovací provoz potvrdil, že zavedení zdravějších a vyváženějších jídel je nejen možné, ale že je děti přijímají pozitivně. Proč je tato změna tak důležitá? Dlouhodobě používaný systém spotřebního koše, který […]

Novinka: Skupinová nutriční terapie zaměřená na hubnutí

Měření složení těla na přístroji InBody, zhodnocení zapsaného jídelníčku a konzultace s nutriční terapeutkou – a to vše ve skupině dalších žen i mužů, kteří by rádi redukovali svou hmotnost a mohou se tak navzájem ve své snaze podpořit. A nebo třeba i najít parťáka na společné cvičení! V naší poradně klademe velký důraz na […]

Zdravá výživa podle FAO a WHO

Co znamená „zdravá strava“? Pod pojmem „zdravá strava“ si pravděpodobně každý představíme něco jiného – někdo jídelníček bez sladkostí, jiný zase s převahou ovoce a zeleniny, třetí člověk považuje za zdravé to, že sníží velikost porcí. A to je jedním z důvodů, proč Světová zdravotnická organizace (WHO) a Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) na konci října vydaly […]

Návštěva pekárny Kabát

Na našich sociálních sítích i v podcastu jste mohli zaznamenat, že aktuálně spolupracujeme s pekárnou Kabát. Naše spolupráce vznikla na základě příspěvku na sociálních sítích, kam jsme přidávaly tipy na to, jaké pečivo bohaté na vlákninu můžete sehnat v jednotlivých prodejnách. Zástupci pekárny Kabát nás posledně pozvali k sobě do výroby a začali jsme domlouvat […]

Vitamin D – Proč ho potřebujeme a v jakém množství?

Vitamin D je v posledních letech často skloňován pro svůj pozitivní vliv na naše zdraví. Je spojován s prevencí srdečně-cévních onemocnění, nádorů a dalších chorob. Důležitost jeho dostatečného příjmu je nepopiratelná, ale znamená to, že čím více vitaminu D, tím lépe? A jaké zdroje jsou pro nás nejvhodnější? Proč je vitamin D důležitý Tzv. „Déčko“ […]

OMEGA-3 mastné kyseliny: Mýty a fakta

V poslední době sdílelo několik kontroverzních výživových profilů na sociálních sítích příspěvky o omega-3 nenasycených mastných kyselinách, které zpochybňovaly jejich prospěšnost. To nás inspirovalo k sepsání komplexního příspěvku o omega-3, při jehož tvorbě jsme se i snažily dohledat zdroje, ze kterých zmiňované profily mohly vycházet. Nebylo však velkým překvapením, že nešlo o nic relevantního. Tak se […]

Železo jako doplněk stravy a jeho formy

Železo je základní složkou hemoglobinu (červené krevní barvivo), které je součástí erytrocytů (červených krvinek), a které na sebe váže kyslík a zajištuje jeho přenos z plic do tkání. Jako součást myoglobinu, dalšího proteinu, který přenáší kyslík ve svalech, podporuje železo metabolismus svalů a zdravou pojivovou tkáň. Železo je také nezbytné pro tělesný růst, správný neurologický […]

Body mass index (BMI) a jeho využití

S indexem tělesné hmotnosti (BMI) jste se pravděpodobně setkali už všichni a pravděpodobně jde o poměrně kontroverzní téma: někteří ho mohou brát za skvělý ukazatel složení těla (např. lékaři na preventivní prohlídce), jiní ho mohou považovat za zbytečný přežitek, který nám o našem těle neřekne vůbec nic. Nicméně jako je tomu u spousty dalších témat, ani s indexem […]

Musaka

Musaka je taková variace na lasagne. Vyzkoušejte náš odlehčený recept! Jedná se o množství na 4 – 6 porcí podle hladu. Ingredience Postup Brambory i cuketu nakrájejte na tenké plátky. Postupně na sebe vrstvíme plátky brambor a cukety, každou vrstvu proložíme lžící oleje, solí a petrželkou. Dáme péct na 200°C do trouby na 30 minut. […]

Kakaová granola

Jak na zdravější granolu?Granola bývá často bohatší na množství cukru a tuku, a proto pro vás máme jeden odhlehčenější recept, který zvládnete za pár minut z domova. Kombinací může být samozřejmě hned několik a je čistě na vás jaké zvolíte oříšky, semínka či ovoce. Skvěle se hodí třeba na snídani v kombinaci s jogurtem či […]