Blog

Hrášková pomazánka se lněným olejem

Ingredience (2–3 porce): Postup: Hrášek krátce orestujte na nepřilnavé pánvi a nechte jej vychladnout. Poté hrášek rozmixujte dohladka nebo ho jen rozmačkejte vidličkou pro hrubší texturu. Postupně vmíchejte tvaroh, Lučinu a citronovou šťávu. Dochuťte solí, pepřem a nasekanými bylinkami. Nakonec přidejte lněný olej – buď ho vmíchejte přímo do pomazánky, nebo jím zakápněte hotovou porci […]

Výzva na léto 2025

Chystáme pro vás druhou sérii podcastů, které budete točit přímo v naší poradně v Praze, Brně, Pardubicích či Ostravě. Hledáme dobrovolníky, kteří by rádi změnili svůj životní styl tak, aby dosáhli určitých změn na váze (a to jakýmkoliv směrem), a právě v létě 2025 mají čas a chuť se do toho opřít. Jedna z nutričních […]

Chřestové rizoto

Ingredience (2 porce): Postup: Odstraňte dřevnaté konce chřestu, které si ponechte stranou. Chřest nakrájejte na menší kousky a krátce blanšírujte – stačí dvě až pět minut ve vroucí vodě, poté ho můžete ihned zchladit v ledové vodě, aby zůstal krásně zelený a křehký. Do vody, kde jste chřest vařili, přidejte odložené dřevnaté části a nechte […]

Pomazánka z pečené mrkve

Ingredience (2–3 porce): Postup: Mrkev očistěte, dejte na plech s pečicím papírem, zakápněte olejem, osolte a přidejte římský kmín. Vložte do předehřáté trouby a pečte při 180 °C přibližně 60 minut, aby byla mrkev úplně měkká. Upečenou mrkev nechte vychladnout. Následně ji rozmixujte a přimíchejte sýr, šťávu z citrónu a sůl. Přidat můžete také oblíbené […]

Pečené sushi

Ingredience: Postup: Plátky nori řasy rozstříhejte na čtvrtiny. Na jeden vzniklý čtvereček přilepte lžíci rýže a zatlačte do formy na muffiny. Lososa v míse promíchejte se sójovkou, medem, nakrájenou cibulkou a chilli. Zapečte na 15 minut v troubě na 180 °C a posypte avokádem. TIP: Tím, že ryba není syrová, tak si tuhle dobrotu můžou […]

Cottage placičky

Ingredience (10 ks): Postup: Všechny suroviny smíchejte a placičky opečte na pánvi z obou stran dozlatova. Podávejte se zeleninou jako svačinu, nebo s bramborami a zeleninou jako hlavní jídlo. Videorecept najdete ZDE.

Pečená ovesná kaše

Ingredience (4 porce): Postup: Pomocí vidličky rozmačkejte v míse banán. Postupně přimíchávejte vejce, mléko, mleté vločky s kypřícím práškem, sodou a skořicí, arašídové máslo a ovoce. Vzniklou směs nalijte do zapékací nádoby, kterou vyložte pečicím papírem, Pečte přibližně 35 minut při 180 °C. Hotovu kaši doplňte zdrojem bílkovin, například tvarohem, řeckým jogurtem nebo skyrem. Případně […]

Velikonoční beránek

Ingredience: Postup: Před přípravou vyndejte vejce z lednice, aby měla pokojovou teplotu. V míse postupně smíchejte rozpuštěné máslo (nemělo by však být horké), vejce, mléko, med, řecký jogurt a citronovou kůru. Do tekuté směsi vmíchejte mouku již smíchanou s kypřícím práškem a jedlou sodou. Vzniklé těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a pečte při […]

Výživa dětí v praxi – předškolní a mladší školní věk

Stravovací návyky se formují již od raného dětství a to, jak se děti učí vnímat jídlo, ovlivňuje jejich přístup ke stravě i v dospělosti. Mnoho rodičů si ale klade otázky: Co by mělo dítě jíst, aby mělo dostatek energie a všech potřebných živin? Jak nabídnout pestrou a vyváženou stravu, když některé potraviny odmítá? Jak skloubit […]

Nepečený piškotový dort

Ingredience (dortová forma o průměru 24 cm): Postup: V míse rozmíchejte tvaroh s kefírovým mlékem a cukrem. Do směsy přidejte 2/3 ovoce a vmíchejte želatinu připravenou dle návodu. Dno dortové formy vyskládejte piškoty a zalijte polovinou tekuté směsi. Přidejte další vrstvu piškotů a zalijte zbytkem tekuté směsi. Na povrch dortu rozprostřete zbytek ovoce a nechce […]