Blog

Železo jako doplněk stravy a jeho formy
Železo je základní složkou hemoglobinu (červené krevní barvivo), které je součástí erytrocytů (červených krvinek), a které na sebe váže kyslík a zajištuje jeho přenos z plic do tkání. Jako součást myoglobinu, dalšího proteinu, který přenáší kyslík ve svalech, podporuje železo metabolismus svalů a zdravou pojivovou tkáň. Železo je také nezbytné pro tělesný růst, správný neurologický […]
Body mass index (BMI) a jeho využití
S indexem tělesné hmotnosti (BMI) jste se pravděpodobně setkali už všichni a pravděpodobně jde o poměrně kontroverzní téma: někteří ho mohou brát za skvělý ukazatel složení těla (např. lékaři na preventivní prohlídce), jiní ho mohou považovat za zbytečný přežitek, který nám o našem těle neřekne vůbec nic. Nicméně jako je tomu u spousty dalších témat, ani s indexem […]


Dýňový cheesecake
Ingredience: Postup: Vyrobte si pyré: Malou dýni rozřežte na větší kostičky a dejte péct na 180°C asi na 40 minut v troubě. Po vychladnutí okrájejte slupku z dýně a rozmixujte v mixéru dohladka. Pokud máte slabší mixér, na závěr směs prolisujte přes cedník. V lednici můžete pyré skladovat 2–3 dny, mražené pak asi 2 měsíce. Troubu […]
Dýňové lívance
Ingredience (12 ks): Postup: Začneme přípravou dýňového pyré. Dýni rozpůlíme, vydlabeme a nakrájíme na menší kousky, které dáme péct do rozehřáté trouby na 180 stupňů cca na 60 minut. Upečenou dýni rozmixujeme na pyré.V míse si smícháme vejce, olej a dýňové pyré do hladké hmoty. Poté přidáme mléko a jogurt a pořádně promícháme.V druhé míse […]


Květákové placky s tvarohovým dipem (z kuchařky „Vyváženě“)
Ingredience (1 porce): Postup: V osolené vodě uvařte doměkka květák a brambory se slupkou. Brambory nechte vychladnout, poté oloupete a nastrouhejte najemno.Květák nakrájejte na menší drobivé kousky.Ve větší misce smíchejte květák, vejce, nastrouhané brambory, nastrouhanou mozzarellu, jeden prolisovaný česnek a nasekanou petrželku a vše promíchejte. Přidejte obě mouky, trochu vody a vytvořte kašovitou konzistenci. Na […]
Mrkvová polévka
Ingredience (4 porce): Postup: Na lžíci oleje orestujte mrkev nakrájenou na kolečka a cibuli na kostičky. Osolte a přidejte koření. Po 15 minutách přidejte zbytek mrkve a nakrájené brambory. Zalijte vodou a vařte 30 min. Rozmixujte na jemnou konzistenci. Přidejte cottage a znovu rozmixujte. Na ozdobu můžete použít petržel a krutony. Videorecept najdete ZDE.


Proteinové cookies
Ingredience (12 ks): Postup: V míse smíchejte mouku, cukr, protein, prášek do pečiva. Přidejte rozmačkaný banán, rozpuštěné/změklé máslo, vejce a opět promíchejte. Směs v průběhu zřeďte mlékem. Na závěr vmíchejte nasekané pekanové ořechy. Na plechu z těsta tvořte malé placičky (např. pomocí lžíce). Pečte 15 minut na 180 °C. Videorecept najdete ZDE.
Nachos s dipem
Ingredience: Nachos: Tvarohový avokádový dip: Postup: Ze surovin na nachos kromě oleje vytvořte těsto a nechte ho hodinu uležet v lednici. Poté rozválejte na tenkou placku a lehce potřete olejem. Těsto rozkrájejte do tvarů trojúhelníků a pečte na 180 °C zhruba 15 minut. Mezitím si připravte avokádový dip. Avokádo rozmačkejte, přidejte rajčata a cibuli nakrájené […]


Tuňákové muffiny
Ingredience (9 porcí): Postup: Nejdříve si nakrájíme pórek a nastrouháme mozzarellu. V míse vyšleháme vejce s mlékem a olejem. Do tekuté směsi vmícháme mouku s kypřícím práškem a solí. Nakonec přidáme zbylé ingredience – pórek, tuňáka, kukuřici a mozzarellu. Vše krátce promícháme. Těsto rozdělíme do forem na muffiny a pečeme na 180 °C přibližně 25–30 […]
Mrkvánky
Ingredience (cca 15 ks): Postup: V míse společně smícháme najemno nastrouhanou mrkve, mouku i máslo a vypracujeme těsto, které rozválíme. Do těsta vykrojíme kolečka a ty naplníme povidly, tvarohem nebo čímkoliv, co máte rádi. Okraje přitlačíme k sobě a vytvoříme kapsu. Okraje můžete přimáčknout vidličkou, aby lépe držely a náplň nevytékala. Mrkvánky pečeme na 180 […]
