Blog

Železo jako doplněk stravy a jeho formy
Železo je základní složkou hemoglobinu (červené krevní barvivo), které je součástí erytrocytů (červených krvinek), a které na sebe váže kyslík a zajištuje jeho přenos z plic do tkání. Jako součást myoglobinu, dalšího proteinu, který přenáší kyslík ve svalech, podporuje železo metabolismus svalů a zdravou pojivovou tkáň. Železo je také nezbytné pro tělesný růst, správný neurologický […]
Body mass index (BMI) a jeho využití
S indexem tělesné hmotnosti (BMI) jste se pravděpodobně setkali už všichni a pravděpodobně jde o poměrně kontroverzní téma: někteří ho mohou brát za skvělý ukazatel složení těla (např. lékaři na preventivní prohlídce), jiní ho mohou považovat za zbytečný přežitek, který nám o našem těle neřekne vůbec nic. Nicméně jako je tomu u spousty dalších témat, ani s indexem […]


Celozrnná pizza (z kuchařky „Vyváženě“)
Ingredience (4 porce): Těsto: Zdobení: Postup: Droždí jemně rozmíchejte ve vlažné vodě, přidejte 80 g mouky a špetku cukru. Nechte kvásek vzejít na teplém místě. Zhruba po 20 minutách smíchejte zbylou mouku s olivovým olejem a solí, případně můžete těsto ochutit bylinkami nebo česnekem, a přidejte kvásek. Do hrnku si nalijte trochu vlažné vody. Začněte rukama […]
Domácí datlové tyčinky s proteinem
Ingredience: Postup: Všechny suroviny smíchejte a vytvarujte tyčinky.TIP: Lyofilizované ovoce po otevření skladujte v mrazáku, kde zůstane křupavé a nezvlhne. Videorecept najdete ZDE. Příspěvek vznikl ve spolupráci s firmou Grizly, které tímto děkujeme.


Letní limonády
1. Okurková s mátou Postup (1 porce): K 1/3 okurky přidáme 6 lístků čerstvé máty a lžíci čekankového sirupu. Zalijeme 1 dl vody a rozmixujeme.Přelijeme do skleničky s ledem a dolijeme perlivou vodou. 2. Zázvorová s medem Postup (1 porce): Malý kousek zázvoru nakrájíme na malé kousky nebo nastrouháme a zalijeme horkou vodou. Po 5 […]
Tři rychlé snídaně pro děti
1. Tousty s mozzarellou Ingredience (1 dětská porce): Postup: Tousty pokapejte olivovým olejem a pečte 3 minuty na 180 °C. Následně oba tousty natřete kečupem a navrch dejte plátek mozzarelly a posypejte sýrem. Pečte dalších 5 minut. 2. Chleba s vajíčkovou pomazánkou Ingredience (1 dětská porce): Postup: Vejce uvařte natvrdo, rozmačkejte a smíchejte s ostatními […]


Dvě domácí zmrzliny
1. Banánová zmrzlina Ingredience (cca 3 porce): Postup: Všechny suroviny rozmixujte. 2. Borůvková zmrzlina s podmáslím Ingredience (cca 3 porce): Postup: Všechny suroviny rozmixujte. Dle chuti můžete přidat lžíci tekutého sladidla, např. med, javorový sirup nebo čekankový sirup. Videorecept najdete ZDE.
Jahodové knedlíky (z kuchařky „Vyváženě“)
Ingredience (5 porcí): Postup: Nejprve uvařte brambory ve slupce a nechte je vychladnout. Po vychladnutí slupku oloupejte, brambory nastrouhejte najemno a ve větší misce je smíchejte s vejcem, tvarohem a oběma druhy mouky a vytvořte kompaktní těsto. Z těsta vyváleného na 0,5 cm vykrajujte kolečka o průměru asi 8 cm. Kolečka můžete jednoduše vykrojit pomocí […]


Musaka
Musaka je taková variace na lasagne. Vyzkoušejte náš odlehčený recept! Jedná se o množství na 4–6 porcí podle hladu. Ingredience: Postup: Brambory i cuketu nakrájejte na tenké plátky. Postupně na sebe vrstvíme plátky brambor a cukety, každou vrstvu proložíme lžící oleje, solí a petrželkou. Dáme péct na 200 °C do trouby na 30 minut. Mezitím […]
Těstoviny s tvarohem
Ingredience (2 dětské porce): Postup: Do uvařených těstovin přidejte postupně mléko, vejce a skořicový cukr. Tepelná úprava by měla trvat zhruba 10 minut. Na hotový pokrm přidejte tvaroh a vše můžete posypat moučkovým cukrem. Videorecept najdete ZDE.
