Blog

Borůvkové muffiny bez lepku

Ingredience (10 ks): Postup: Smíchejte všechny suché ingredience ve větší míse. Poté přidejte vejce, olej a borůvky a pečlivě promíchejte vařečkou. Naplňte muffinové formičky zhruba do 1/3 a pečte na 175 °C 25–30 minut, před vytažením z trouby otestujte špejlí, zda je vnitřek muffinu dobře propečený. Videorecept najdete ZDE.

Vyvážená acai bowl

Ingredience (2 porce): Na dozdobení: Postup: Všechny suroviny společně rozmixujte. Videorecept najdete ZDE.

Emoční jedení

Stává se vám, že za sebou máte náročný den v práci či ve škole, přijdete domu a sníte, na co přijdete? Možná zažíváte něco, čemu se někdy říká emoční jedení. Nejde o odborný termín, ale můžete si pod ním představit způsob vyrovnávání se s nepříjemnými emocemi za pomoci jídla. To totiž poskytne chvilkovou úlevu a […]

Lívance s červenou řepou

Ingredience (3–4 porce): Postup: Červenou řepu rozmixujte a smíchejte s vejci a mlékem. Prosátou mouku spolu s kypřicím práškem, sodou a solí vmíchejte do tekuté směsi. Z těsta odlévejte na rozpálenou pánev s olejem lívance, které opékejte cca 2 minuty z každé strany. Tvaroh vyšlehejte s kozím sýrem, pažitkou, nebo dalšími oblíbenými bylinkami a podávejte […]

Syndrom polycystických ovárií (PCOS) a výživa

Syndrom PCOS patří k endokrinním onemocněním, kterým trpí přibližně 10–13 % žen, a obecně má dopad na celkovou kvalitu života. Diagnostika a příznaky Evropská společnost pro lidskou reprodukci a embryologii (ESHRE) v roce 2023 doporučila k diagnostice využívat tzv. Rotterdamská kritéria. U dospělých je pak nutná přítomnost minimálně 2 následujících znaků: Mezi další příznaky mohou patřit potíže s početím, nárůst […]

Trávicí obtíže a jejich nejčastější příčiny

S problémy se zažíváním se setká v průběhu života nejspíš každý. Někdy jde jen o střevní chřipku, jindy zase vděčíme za častější výlety na toaletu například stresu z práce. Tyto potíže za normálních okolností brzy odezní. Pokud tomu tak ale není a trápí vás dlouhodobě nebo příliš často, zpozorněte. Jaká vyšetření mohou pomoci přijít věci […]

Potravinové alergie & intolerance: Pohled alergoložky a nutriční terapeutky

Zveme vás na jedinečný webinář, kde se na problematiku potravinových alergií a intolerancí podíváme z pohledu alergoložky MUDr. Veroniky Procházkové a nutriční terapeutky Ing. Mgr. Veroniky Pourové.  Co vás čeká? Projevy potravinových alergií a intolerancí mohou být velmi nepříjemné a cesta k jejich odhalení bývá často složitá. Řada lidí se proto uchyluje k různým komerčním testům, […]

Tip na občerstvení k filmu: Wasa Křupavý chléb s tvarohovým dipem

Večerní uzobávání všeho dobrého je něco, co v jídelníčku vídáme poměrně často. Důvody jsou různé – nedostatečný energetický příjem v průběhu celého dne a hlad, zpříjemnění si večerního relaxu po náročném dni v práci nebo prostě jen ujídání něčeho křupavého k dobrému filmu. Často jde o slané a tučné dobroty, které by se v jídelníčku […]

Stačí si počítat kalorie nebo je nutné řešit rozložení živin?

Principem úspěšné redukce hmotnosti je mít větší energetický výdej než příjem – teoreticky tedy stačí navýšit pohyb, nebo snížit porce jídla (případně oba přístupy zkombinovat). Jenže chceme-li si nastavit nový, nižší energetický příjem, tak odkud vlastně brát? Je v pořádku například ubrat na sacharidech, aby si člověk mohl v jídelníčku nechat vyšší množství tuku, protože […]

Hráškový krém

Ingredience (4 porce): Postup: Na oleji orestujte nakrájenou cibuli, poté přidejte hrášek a zalijte vodou nebo vývarem. Osolte a nechte vařit cca 10 minut. Nakonec polévku rozmixujte dohladka a vmíchejte zakysanou smetanu. Pokud má polévka sloužit jako hlavní jídlo, přidejte také zdroj bílkovin – např. mozzarellu, sýr cottage nebo vejce. Chybět by neměl ani zdroj […]