Ingredience (3 porce/cca 6 vaflí):
- 45 g másla
- 60 ml podmáslí
- 2 vejce
- 400 g uvařených brambor
- 3 lžíce nasekané petržele (můžete použít i pažitku)
- 60 g špaldové celozrnné mouky
- ½ ČL prášku do pečiva
- ¼ ČL jedlé sody
- ¼ ČL sušeného česneku
- cca 250 g strouhaného sýru
- sůl, pepř
Postup:
Uvaříme si brambory. Máslo rozpustíme v rendlíku a necháme lehce zezlátnout. Do větší mísy nalijeme podmáslí, vejce a přidáme rozpuštěné máslo a společně našleháme. Přidáme rozmačkané brambory a 2/3 množství petrželky.
V druhé míse smícháme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sušený česnek, pepř a sůl. S množstvím prášku do pečiva a jedlé sody buďte opatrní, aby se pak těsto ve vaflovači nemělo tendenci „přichytávat“. Směs suchých ingrediencí přidáme k mokrým a důkladně promícháme. Postupně těsto dáváme do vaflovače (vaflovač nemusíme potírat tukem, ten už je součástí těsta).
Těsně před servírováním bohatě posypeme nastrouhaným sýrem a krátce zapečeme. Vafle podáváme posypané zbylou petrželkou nebo pažitkou. Výborné jsou s rajčátky nebo paprikou.
Videorecept najdete ZDE.