Bramborové vafle zapečené se sýrem

Ingredience (3 porce/cca 6 vaflí):

  • 45 g másla
  • 60 ml podmáslí
  • 2 vejce
  • 400 g uvařených brambor
  • 3 lžíce nasekané petržele (můžete použít i pažitku)
  • 60 g špaldové celozrnné mouky
  • ½ ČL prášku do pečiva
  • ¼ ČL jedlé sody
  • ¼ ČL sušeného česneku
  • cca 250 g strouhaného sýru
  • sůl, pepř

Postup:

Uvaříme si brambory. Máslo rozpustíme v rendlíku a necháme lehce zezlátnout. Do větší mísy nalijeme podmáslí, vejce a přidáme rozpuštěné máslo a společně našleháme. Přidáme rozmačkané brambory a 2/3 množství petrželky.

V druhé míse smícháme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sušený česnek, pepř a sůl. S množstvím prášku do pečiva a jedlé sody buďte opatrní, aby se pak těsto ve vaflovači nemělo tendenci „přichytávat“. Směs suchých ingrediencí přidáme k mokrým a důkladně promícháme. Postupně těsto dáváme do vaflovače (vaflovač nemusíme potírat tukem, ten už je součástí těsta).

Těsně před servírováním bohatě posypeme nastrouhaným sýrem a krátce zapečeme. Vafle podáváme posypané zbylou petrželkou nebo pažitkou. Výborné jsou s rajčátky nebo paprikou.

Videorecept najdete ZDE.