Na 2 porce:
- 20 g řepkového oleje
- 1 velká cibule
- 1 rajče
- půl červené papriky
- 400 g brambor
- 100 g robi masa
- lžíce rajčatového protlaku
- 2 stroužky česneku
- mletá pálivá a sladká paprika
- mletý kmín
- sůl, pepř
Postup:
Na oleji osmahněte cibule dozlatova. Přidejte papriku a rajče a chvíli restujte. Poté zalijte asi 500 ml vody. Směs trochu rozmixujte, aby se vytvořila omáčka s malými kousky zeleniny.
Přidejte syrové nakrájené brambory, rajčatový protlak, sůl, pepř, kmín a podle chuti mletou pálivou a/nebo sladkou papriku.
Na mírném ohni nechte vařit, dokud brambory nezměknou. Možná bude potřeba přilít ještě trochu vody.
Přidejte nakrájené robi maso a 2 minuty vařte.
Podávejte s pečivem.
Maso je důležitou součástí zdravého jídelníčku, a to zejména u dětí. Pokud se ho však někdo rozhodne vyřadit a stane se tak vegetariánem, stále má možnosti, jak ho nahradit – mléčnými výrobky a vejcem, které obsahují všechny esenciální aminokyseliny a vitamíny, zvláště důležitý je vitamin B12, který se v rostlinných výrobcích přirozeně nenachází.
Pokud však někdo nekonzumuje žádné živočišné výrobky (vegan), musí o stravě hodně přemýšlet a doplňovat určité živiny potravinovými doplňky. Každé jeho hlavní jídlo by mělo obsahovat bílkoviny obilovin nebo luštěnin, ideálně v jejich vhodné kombinaci.
Robi maso je pšeničnou bílkovinou a chuťově je velmi dobré, mně chutná asi nejvíce ze všech náhražek masa. Aby vegan doplnil spektrum aminokyselin, mohl by do guláše ještě přidat fazole nebo třeba tofu.
Hodnoty na 1 porci bez pečiva:
- 1685 kJ
- 18 g bílkovin
- 59 g sacharidů
- 11 g tuku
- 7,5 g vlákniny