Bramborový guláš s robi masem

Na 2 porce:
20 g řepkového oleje
1 velká cibule
1 rajče
půl červené papriky
400 g brambor
100 g robi masa
lžíce rajčatového protlaku
2 stroužky česneku
mletá pálivá a sladká paprika
mletý kmín
sůl, pepř


Na oleji osmahněte cibule dozlatova. Přidejte papriku a rajče a chvíli restujte. Poté zalijte asi 500 ml vody. Směs trochu rozmixujte, aby se vytvořila omáčka s malými kousky zeleniny.
Přidejte syrové nakrájené brambory, rajčatový protlak, sůl, pepř, kmín a podle chuti mletou pálivou a/nebo sladkou papriku.
Na mírném ohni nechte vařit, dokud brambory nezměknou. Možná bude potřeba přilít ještě trochu vody.
Přidejte nakrájené robi maso a 2 minuty vařte.
Podávejte s pečivem.

Maso je důležitou součástí zdravého jídelníčku, a to zejména u dětí. Pokud se ho však někdo rozhodne vyřadit a stane se tak vegetariánem, stále má možnosti, jak ho nahradit – mléčnými výrobky a vejcem, které obsahují všechny esenciální aminokyseliny a vitamíny, zvláště důležitý je vitamin B12, který se v rostlinných výrobcích přirozeně nenachází.
Pokud však někdo nekonzumuje žádné živočišné výrobky (vegan), musí o stravě hodně přemýšlet a doplňovat určité živiny potravinovými doplňky. Každé jeho hlavní jídlo by mělo obsahovat bílkoviny obilovin nebo luštěnin, ideálně v jejich vhodné kombinaci.
Robi maso je pšeničnou bílkovinou a chuťově je velmi dobré, mně chutná asi nejvíce ze všech náhražek masa. Aby vegan doplnil spektrum aminokyselin, mohl by do guláše ještě přidat fazole nebo třeba tofu.

Hodnoty na 1 porci bez pečiva:
1685 kJ
18 g bílkovin
59 g sacharidů
11 g tuku
7,5 g vlákniny