Brokolicová polévka s hlívou a krutony

Na 4 porce potřebujeme:
  • 1 brokolici
  • 1 velkou mrkev
  • 1 petržel
  • čtvrt celeru
  • 1 cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 100 g čerstvé hlívy
  • 2 plátky žitného chleba
  • olivový olej z druhého lisu
  • sůl, pepř

 

Postup:

Do osolené vody dáme vařit brokolici rozdělenou na menší kousky, půl mrkve, půl petržele a čtvrt celeru. Vody dáme tolik, aby zelenina mohla plavat.
Na pánvi osmahneme cibuli a přidáme nastrouhaný zbytek mrkve, celeru, petržele, hlívu a česnek.
Trochu osolíme, opepříme a chvilku necháme na pánvi orestovat.
Přidáme orestovanou zeleninu do hrnce, osolíme a opepříme, přiklopíme a vaříme ještě 20 minut.
Rozmixujeme tyčovým mixérem. Polévku není potřeba zahušťovat.
Na kapce olivového oleje orestujeme na kostky nakrájený chléb a podáváme.
 
Polévka je velmi sytá pro svou hustou konzistenci. Hodí se na svačinu, před lehký oběd, jako je obložená bageta, nebo k večeři (kde je také vhodnější přidat menší kus obloženého pečiva). Pokud podáváme jako hlavní jídlo, je třeba myslet na doplnění bílkovin, kterých polévka obsahuje velmi málo a v hůře využitelné formě. Jedná se o velmi dietní jídlo, takže se výborně hodí do redukčního jídelníčku, nemůže však plně nahradit oběd.
 
Hodnoty na 1 porci:
  • 900 kJ
  • 10 g bílkovin
  • 30 g sacharidů
  • 7 g tuku
  • 11 g vlákniny