Na 4 porce potřebujeme:
- 1 brokolici
- 1 velkou mrkev
- 1 petržel
- čtvrt celeru
- 1 cibuli
- 3 stroužky česneku
- 100 g čerstvé hlívy
- 2 plátky žitného chleba
- olivový olej z druhého lisu
- sůl, pepř
Postup:
Do osolené vody dáme vařit brokolici rozdělenou na menší kousky, půl mrkve, půl petržele a čtvrt celeru. Vody dáme tolik, aby zelenina mohla plavat.
Na pánvi osmahneme cibuli a přidáme nastrouhaný zbytek mrkve, celeru, petržele, hlívu a česnek.
Trochu osolíme, opepříme a chvilku necháme na pánvi orestovat.
Přidáme orestovanou zeleninu do hrnce, osolíme a opepříme, přiklopíme a vaříme ještě 20 minut.
Rozmixujeme tyčovým mixérem. Polévku není potřeba zahušťovat.
Na kapce olivového oleje orestujeme na kostky nakrájený chléb a podáváme.
Polévka je velmi sytá pro svou hustou konzistenci. Hodí se na svačinu, před lehký oběd, jako je obložená bageta, nebo k večeři (kde je také vhodnější přidat menší kus obloženého pečiva). Pokud podáváme jako hlavní jídlo, je třeba myslet na doplnění bílkovin, kterých polévka obsahuje velmi málo a v hůře využitelné formě. Jedná se o velmi dietní jídlo, takže se výborně hodí do redukčního jídelníčku, nemůže však plně nahradit oběd.
Hodnoty na 1 porci:
- 900 kJ
- 10 g bílkovin
- 30 g sacharidů
- 7 g tuku
- 11 g vlákniny