Celozrnná pizza (z kuchařky „Vyváženě“)

Ingredience (4 porce):

Těsto:

  • 500 g celozrnné mouky
  • 15 ml olivového oleje
  • 20 g droždí
  • špetku cukru
  • podle chuti 1 čl bylinek nebo česneku
  • 250 ml vody
  • sůl

Zdobení:

  • 100 g šunky nejvyšší jakosti
  • 240 g mozzarelly
  • 100 g eidamské cihly (30 % tuku)
  • 400 g loupaných rajčat
  • 1 PL oregana
  • bylinky na ozdobu

Postup:

Droždí jemně rozmíchejte ve vlažné vodě, přidejte 80 g mouky a špetku cukru. Nechte kvásek vzejít na teplém místě. Zhruba po 20 minutách smíchejte zbylou mouku s olivovým olejem a solí, případně můžete těsto ochutit bylinkami nebo česnekem, a přidejte kvásek.
 
Do hrnku si nalijte trochu vlažné vody. Začněte rukama zpracovávat těsto a postupně přilévejte vodu tak, aby se všechna mouka propojila s těstem. Hotové těsto přikryjte utěrkou a nechte ho na teplém místě ještě 30 minut kynout.
 
Mezitím si můžete připravit ingredience na ozdobu: mozzarellu nakrájejte na tenké plátky, eidam nastrouhejte na hrubém struhadle. Šunku můžete nakrájet na menší kousky. Připravte si větší plech, na který dáte pečící papír. 
 
Suchýma rukama vyndejte polovinu těsta a opatrně se pokuste z těsta vytvarovat placku. Snažte se, aby se příliš nenarušily vzduchové bublinky, které vznikly při kynutí.
Pokud by těsto příliš lepilo, můžete ho ještě posypat trochou mouky. Z druhé poloviny těsta vytvarujte druhou pizzu.
Loupaná rajčata rozmixujte tyčovým mixérem a smíchejte s oreganem a pizzu jimi potřete. Postupně na ni vrstvěte nastrouhaný sýr, nakrájenou mozzarellu a šunku.

Pečte 15 minut na 220 °C.

Videorecept najdete ZDE a kuchařku „Vyváženě“ můžete objednávat TADY.