Ingredience (4 porce):
Těsto:
- 500 g celozrnné mouky
- 15 ml olivového oleje
- 20 g droždí
- špetku cukru
- podle chuti 1 čl bylinek nebo česneku
- 250 ml vody
- sůl
Zdobení:
- 100 g šunky nejvyšší jakosti
- 240 g mozzarelly
- 100 g eidamské cihly (30 % tuku)
- 400 g loupaných rajčat
- 1 PL oregana
- bylinky na ozdobu
Postup:
Droždí jemně rozmíchejte ve vlažné vodě, přidejte 80 g mouky a špetku cukru. Nechte kvásek vzejít na teplém místě. Zhruba po 20 minutách smíchejte zbylou mouku s olivovým olejem a solí, případně můžete těsto ochutit bylinkami nebo česnekem, a přidejte kvásek.
Do hrnku si nalijte trochu vlažné vody. Začněte rukama zpracovávat těsto a postupně přilévejte vodu tak, aby se všechna mouka propojila s těstem. Hotové těsto přikryjte utěrkou a nechte ho na teplém místě ještě 30 minut kynout.
Mezitím si můžete připravit ingredience na ozdobu: mozzarellu nakrájejte na tenké plátky, eidam nastrouhejte na hrubém struhadle. Šunku můžete nakrájet na menší kousky. Připravte si větší plech, na který dáte pečící papír.
Suchýma rukama vyndejte polovinu těsta a opatrně se pokuste z těsta vytvarovat placku. Snažte se, aby se příliš nenarušily vzduchové bublinky, které vznikly při kynutí.
Pokud by těsto příliš lepilo, můžete ho ještě posypat trochou mouky. Z druhé poloviny těsta vytvarujte druhou pizzu.
Loupaná rajčata rozmixujte tyčovým mixérem a smíchejte s oreganem a pizzu jimi potřete. Postupně na ni vrstvěte nastrouhaný sýr, nakrájenou mozzarellu a šunku.
Pečte 15 minut na 220 °C.
Videorecept najdete ZDE a kuchařku „Vyváženě“ můžete objednávat TADY.