Celozrnné housky z pekárny Kabát

V rámci naší dlouhodobě spolupráce s pekárnou Kabát jsme se měli možnost již několikrát podívat pod ruce pekařům.

Celozrnné housky z pekárny Kabát často doporučujeme našim klientům – a i od nich na ně slyšíme samou chválu. Mají totiž, na rozdíl od některých jiných druhů celozrnného pečiva, skvělou chuť a hodí se jak k snídani, tak třeba na studenou večeři. Na trhu jde pak o poměrně unikátní kus pečiva, který nemá mnoho konkurence.

Koupíte je v prodejnách pekárny Kabát, které jsou rozmístěné po celé Praze, typicky ve stanicích metra. Lze je objednat také na Rohliku.

Celozrnná mouka – sytější a bohatší

Rozdíl mezi klasickým bílým a celozrnným pečivem je ve výběru použité mouky. Celozrnná mouka obsahuje celé zrno – tedy nejen vnitřní část, ale i klíček a obalové vrstvy, kde se skrývá cenná vláknina a také mnohé vitamíny, minerální látky a stopové prvky.

Díky tomu má těsto na housky typicky kropenatý vzhled a po upečení jemně šedivý odstín. Překvapivě ale působí stále světlým dojmem – což je krásný důkaz toho, že celozrnné těsto nemusí být tmavé, jak si mnoho lidí myslí. Často se totiž spotřebitelé nechají zmást tmavším pečivem, které svou barvu získává spíše přidáním sladu či karamelu, nikoli obsahem celého zrna.

U bílé mouky se při mletí tyto části zrna odstraní, a proto se do finální mouky vůbec nedostanou. To pak způsobuje, že necelozrnné pečivo zasytí na kratší dobu. Většinou je to nevýhoda, ale lze toho využít v některých specifických situacích. Hodí se například jako svačina před sportem, kdy nechceme mít zatížené trávení, nebo v době nemoci, kdy potřebujeme snáze stravitelnou stravu.

Jak se rodí těsto

Výroba těsta začíná tak, že se do díže vsype celozrnná mouka, voda, sůl a droždí. Smícháním vznikne vláčné těsto, ve kterém jsou viditelné částečky slupek. Ty dodávají housce její plnější chuť a charakteristický vzhled.

Těsto se rozdělí na stejnoměrné kousky, každý přesně odvážený, aby měla výsledná houska jednotnou velikost. Následuje ražení, při kterém automatická raznice vtiskne bochánkům typický tvar housky. Housky pak odpočívají v přepravkách, kde se nechávají nakynout. Poté se přemístí na plechy, uloží do kynárny, a nakonec putují do pece. Při pečení získají křupavou kůrku a jejich vůně zaplní celou pekárnu.

Jak chutnají?

Když housku rozkrojíte, uvidíte typické kropenaté póry a šedavý nádech od obalových vrstev zrna. Chuť je jemná, lehce oříšková a trochu odlišná od klasického bílého pečiva, ale není suchá. Skvěle se hodí k sýrům, pomazánkám i jako příloha k polévce či salátu – lze z ní také vyrobit zdravější krutony.

Celozrnné housky z pohledu výživy

Z nutričního hlediska jsou celozrnné housky vhodnější volbou než klasické bílé pečivo. Díky obalovým vrstvám zrna obsahují více vlákniny a a dalších cenných živin, což přispívá k lepšímu pocitu nasycení, pravidelnému trávení, stabilnější hladině krevního cukru i vyšší sytivosti. Pokud tedy nepatříte mezi jedince, kterým vláknina nedělá dobře (např. při chronickém střevním zánětu), určitě je zařaďte do svého jídelníčku.

Děkujeme pekárně Kabát, že jsme mohly být u zrodu těchto „obyčejných“ housek, které ale rozhodně obyčejné nejsou.