Celozrnný banánový chlebíček

Banánový chlebíček jsem poprvé vyzkoušela ve Švédsku, protože jsem na trhu koupila starší banány za nízkou cenu. A protože jsem z firmy, kde jsem měla praxi, dostala neomezenou zásobu sirupu, nekupovala jsem klasický cukr – vy ho však určitě můžete použít.
Originální recept jsem vylepšila celozrnnou moukou, abych doplnila vlákninu.

Na 6 porcí (1 chlebovou formu):

  • 250 g celozrnná mouka
  • 125 g třtinový sirup (opět typicky švédská ingredience, můžete použít i klasický cukr – cca 100 g)
  • 50 g řepkový olej
  • 2 vejce
  • 2 banány
  • lžička jedlé sody
  • špetka soli

 

Postup:

Smíchejte mouku, sirup nebo cukr, olej a špetku soli.
Rozmačkejte banány vidličkou a přidejte je do těsta.
Vmíchejte vejce.
Přidejte jedlou sodu a pečlivě zamíchejte. Můžete použít i tyčový mixér.
Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte trochu mléka. Může se tak stát, pokud místo sirupu použijete sypký cukr.
Pečte na 175 °C cca 50 minut. Po této době píchněte do chlebíčku špejlí a pokud na ní nezůstane tekuté těsto, je hotový.

Podávejte s jogurtem a kusem ovoce, vyzkoušet můžete i tvaroh nebo arašídové máslo. Při přibírání přidejte k hotovému chlebíčku zakysanou smetanu.

Na 1 porci:

  • 1396 kJ
  • 52 g sacharidů
  • 7 g bílkovin
  • 11 g tuku
  • 4 g vlákniny