Banánový chlebíček jsem poprvé vyzkoušela ve Švédsku, protože jsem na trhu koupila starší banány za nízkou cenu. A protože jsem z firmy, kde jsem měla praxi, dostala neomezenou zásobu sirupu, nekupovala jsem klasický cukr – vy ho však určitě můžete použít.
Originální recept jsem vylepšila celozrnnou moukou, abych doplnila vlákninu.
Na 6 porcí (1 chlebovou formu):
250 g celozrnná mouka
125 g třtinový sirup (opět typicky švédská ingredience, můžete použít i klasický cukr – cca 100 g)
50 g řepkový olej
2 vejce
2 banány
lžička jedlé sody
špetka soli
Smíchejte mouku, sirup nebo cukr, olej a špetku soli.
Rozmačkejte banány vidličkou a přidejte je do těsta.
Vmíchejte vejce.
Přidejte jedlou sodu a pečlivě zamíchejte. Můžete použít i tyčový mixér.
Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte trochu mléka. Může se tak stát, pokud místo sirupu použijete sypký cukr.
Pečte na 175 °C cca 50 minut. Po této době píchněte do chlebíčku špejlí a pokud na ní nezůstane tekuté těsto, je hotový.
Podávejte s jogurtem a kusem ovoce, vyzkoušet můžete i tvaroh nebo arašídové máslo. Při přibírání přidejte k hotovému chlebíčku zakysanou smetanu.
Na 1 porci:
1396 kJ
52 g sacharidů
7 g bílkovin
11 g tuku
4 g vlákniny