Celozrnný dýňový koláč bez cukru

V receptu nebyl použit klasický cukr ani žádná jeho „náhrada“, která by ho maskovala (agávový sirup, med, třtinový nebo kokosový cukr a další „prostě cukry“). Slazený byl čekankovým sirupem, jehož obsah cukru je pouze 13 %, což znamená, že v celém koláči je pouze 12 g přidaného cukru a vytvoříte z něj 12 porcí. To jde, ne? 🙂

Na 12 porcí (větší kulatá forma) potřebujete:

Těsto:

  • 100 g jemně mletých ovesných vloček
  • 150 g celozrnné ječné mouky
  • 100 g arašídového másla
  • 25 g čekankového sirupu
  • 120-150 ml mléka
  • špetku soli

Náplň:

  • 450 g dýně hokkaido
  • 500 g polotučného tvarohu
  • 3 vejce
  • 70 g čekankového sirupu
  • Zhruba 4cm kousek zázvoru
  • lžičku skořice
  • malé množství muškátového oříšku

Začněte tím, že si připravíte těsto. Smíchejte všechny ingredience a na závěr přidávejte mléko tak, abyste vytvořili ideální konzistenci těsta – svou konzistencí by mělo připomínat např. listové těsto. Množství mléka závisí třeba i na tom, jak tekuté je Vaše arašídové máslo. Těsto prohňácejte rukama a dejte uležet do lednice alespoň na 30 minut.

Mezitím upečte dýni. Nakrájejte ji na asi 1 cm silné plátky, vyskládejte na pečící papír a na 180 °C pečte 20 minut.

Po upečení nechte dýni vychladnout a poté ji oloupejte. Mezi tím, co bude chladnout, připravte náplň.

Smíchejte tvaroh, vejce, čekankový sirup, skořici, oloupaný a nastrouhaný zázvor a muškátový oříšek (oříšek zhruba 6x strouhněte) a tyčovým mixérem promíchejte. Následně přidejte oloupanou dýni a opět rozmixujte.

Z lednice vyndejte těsto a vytlačte ho do formy. Vrstva těsta by měla být asi 0,5 cm silná, dbejte především na to, aby v něm nebyly díry a abyste měli dostatečně vysoký okraj – zhruba 3 cm.

Poté vlijte náplň a pečte 45 minut na 190 °C.

Ale pozor, nekončíme – upečete koláč, který nebude mít příliš sladkou chuť – to je jasné, když v něm není cukr, čekankový sirup má totiž o něco menší sladivost. Je možné, že vám koláč takto zachutná a budete mít skvělou zdravou svačinu i do redukce nebo pokud máte diabetes.

Je však velký problém posypat si koláč cukrem? Zvážila jsem, kolik cukru je potřeba k tomu, aby koláč chutnal stejně dobře a sladce jako všechny ty poctivé koláče. A samotnou mě překvapilo, že bohatě stačily 3 g cukru!

To odpovídá malé lžičce moučkového cukru.

Když přičtete množství cukru na porci z čekankového sirupu, dostanete se na 4 g přidaného cukru na porci koláče. To je 1 kostka cukru. Pro srovnání, je mnohem, mnohem jednodušší nahnat v jídelníčku vícenásobek cukru třeba tím, že si dáte ochucený mléčný výrobek nebo sladký nápoj. Předvědčte se sami:

Hodnoty na 1 porci:

  • 861 kJ bez posypání cukrem, 912 kJ s posypem
  • 10 g bílkovin
  • 22 g sacharidů bez posypání cukrem, 25 g s posypem
  • 8 g tuku
  • 9 g vlákniny