Celozrnný jablečný koláč

Ve zdravé výživě jsem si koupila amarantovou mouku a abych ji vyzkoušela, upekla jsem tento koláč.

 

Na 8 porcí:

  • 75 g jemných ovesných vloček
  • 75 g celozrnné mouky
  • 50 g amarantové mouky
  • 50 g cukru
  • 50 g řepkového oleje
  • 30 g oříšků a semínek (zde slunečnicová semínka a vlašské ořechy)
  • 70 g mandlové drti
  • 2 vejce
  • 250 ml mléka
  • 3 jablka
  • lžička jedlé sody

 

Postup:

Smíchejte vločky a oba druhy mouky.
Přidejte cukr, mandlovou drť a nasekané oříšky a semínka.
Přidejte olej a mléko a vmíchejte postupně 2 vejce.
Jablka můžete oloupat, ale já je tentokrát neloupala.
Nakrájejte jablka na malé kostičky a vmíchejte je do těsta.
Přidejte jedlou sodu a vše zamíchejte.
Pokud je těsto příliš hutné, přidejte mléko.
Vlijte do formy.
Pečte 25 minut na 180 °C.

Amarantová mouka má zvláštní pachuť, která někomu může vadit. Je však vhodné jednou za čas zařadit i méně tradiční druhy obilovin nebo pseudocereálií, proto jsem v tomto koláči nahradila část klasické mouky právě amarantem. Na výsledné chuti to není tak znát. Pokud doma nemáte amarantovou mouku, samozřejmě můžete přidat 50 g klasické nebo celozrnné mouky. Doporučuji však především veganům zařazovat amarant co nejčastěji, protože společně s quinoou obsahuje ze všech obilovin nejvyšší množství lysinu, tedy esenciální aminokyseliny, která je ve veganském jídelníčku často deficitní.

Hodnoty na 1 porci:

  • 1258 kJ
  • 9 g bílkovin
  • 32 g sacharidů
  • 15 g tuku
  • 5 g vlákniny