Celozrnný quiche s chřestem a cuketou

Na 1 quiche potřebujete:
Na těsto
70g jemně mletých ovesných vloček
75g žitné celozrnné mouky
35g pšeničné celozrnné mouky
20g másla
3 lžíce olivového oleje (21g)
1/2 lžíce soli
Na náplň
250g zeleného chřestu
150g cukety
3 vejce
80g parmezánu
30g prosciutta
200ml mléka

Nejprve si zpracujte těsto. Ovesné vločky smíchejte s ostatními moukami a solí, pak přidejte máslo, olej, trochu vody a rukama důkladně zpracujte v křehké těsto. Poté ho zabalte do fólie a nechte v lednici odležet. Mezitím si připravíte náplň. Chřest důkladně očistěte a nakrájejte na zhruba 2-3cm kousky (s většími by se koláč špatně porcoval) a povařte v lehce osolené vodě zhruba 3-4 minuty, poté zchlaďte studenou vodou. Cuketu nakrájejte na tenké proužky. Vejce vyšlehejte v mléku, opepřete, přidejte nastrouhaný parmezán, přimíchejte cuketu a chřest. Vyndejte těsto z lednice, rozválejte ho na placku a přendejte do formy/zapékací mísy. Pokud se těsto trhá a nejde rozválet na celou plochu, rozprostřete ho po formě prsty tak, abyste vytvořili zhruba 1cm vysoký okraj. Těsto rovnoměrně poklaďte plátky prosciutta a zalijte směsí vajec, mléka, cukety a chřestu. Pečte 45-50 minut v troubě vyhřáté na 180°.

Zelený chřest obsahuje vysoké množství vitamínu C, E a zejména kyseliny listové, která účinkuje preventivně před vznikem cévních chorob. Obsahuje také některé minerální látky, například draslík a zinek. Navíc má nízkou energetickou hodnotu.

Koláč (1/8) se hodí zejména jako svačina, jak odpolední, tak dopolední. Výborný je samozřejmě i k snídani nebo k večeři, ale abychom dosáhli požadované energetické hodnoty, měli bychom zkonzumovat 1/4 celého koláče, což by nebylo vhodné vzhledem k obsahu tuku. Nicméně v odlehčený den, kdy vám stačí k obědu či večeři něco menšího, můžete zvolit 1/8 quiche například v kombinaci s polévkou nebo salátem.
Hodnoty na 1/8 quiche:
865kJ
11g Bílkovin
17g Sacharidů
Z toho cukry 2g
11g Tuku
Z toho nasycené mastné kyseliny 1,5g
48mg Cholesterolu
2,3g Vlákniny
175mg Vápníku