Cherry Clafoutis – třešňový dezert

Francouzský třešňový dezert, který skvěle doplní třeba odpolední kávu.

Na 8 porcí – velká forma:

Na těsto:

  • 100 g celozrnné mouky (např. špaldové)
  • 50 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 300 ml mléka
  • 1/2 lžíce prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilkového aromatu

 

A dále:

  • Velká miska třešní (asi 300 g)
  • Cukr moučka
  • Drcené ořechy
  • Máslo

 

Postup:

Smíchejte všechny ingredience na těsto a nechte ho půl hodiny stát.
Předehřejte si troubu na 180°C.
Mezitím vymažte formu máslem a vysypte moučkovým cukrem smíchaným s ořechy.
Omyjte a vypeckujte třešně a rozprostřete je na dno formy. Poté je dejte na 5 minut péct.
Zalijte třešně těstem tak, aby je akorát zalilo. Koláč by měl být tenký.
Pečte asi 30-35 minut.

Tento dezert nemá ideální poměr živin na to, aby nahradil např. snídani, protože obsahuje dost cukru a méně celozrnné mouky (komplexních sacharidů). Hodí se však jako moučník po obědě nebo ke kávě a oproti většině dezertů obsahuje málo tuku, což je také výhoda.

Hodnoty na 1 porci:

  • 603 kJ
  • 5 g bílkovin
  • 24 g sacharidů
  • 3 g tuku
  • 2 g vlákniny