Francouzský třešňový dezert, který skvěle doplní třeba odpolední kávu.
Na těsto:
- 100 g celozrnné mouky (např. špaldové)
- 50 g cukru krupice
- 3 vejce
- 300 ml mléka
- 1/2 lžíce prášku do pečiva
- 1 lžička vanilkového aromatu
A dále:
- Velká miska třešní (asi 300 g)
- Cukr moučka
- Drcené ořechy
- Máslo
Postup:
Smíchejte všechny ingredience na těsto a nechte ho půl hodiny stát.
Předehřejte si troubu na 180°C.
Mezitím vymažte formu máslem a vysypte moučkovým cukrem smíchaným s ořechy.
Omyjte a vypeckujte třešně a rozprostřete je na dno formy. Poté je dejte na 5 minut péct.
Zalijte třešně těstem tak, aby je akorát zalilo. Koláč by měl být tenký.
Pečte asi 30-35 minut.
Tento dezert nemá ideální poměr živin na to, aby nahradil např. snídani, protože obsahuje dost cukru a méně celozrnné mouky (komplexních sacharidů). Hodí se však jako moučník po obědě nebo ke kávě a oproti většině dezertů obsahuje málo tuku, což je také výhoda.
Hodnoty na 1 porci:
- 603 kJ
- 5 g bílkovin
- 24 g sacharidů
- 3 g tuku
- 2 g vlákniny