Chřestové rizoto

Ingredience (2 porce):

  • 140 g rýže arborio
  • 10 g máslo
  • 15 ml olivový olej
  • 70 g šalotka
  • 250 g chřest
  • 40 g parmazán
  • 160 g garden gourmet
  • 400–600 ml voda
  • 100 ml víno bílé suché 
  • sůl
  • pepř

Postup:

Odstraňte dřevnaté konce chřestu, které si ponechte stranou. Chřest nakrájejte na menší kousky a krátce blanšírujte – stačí dvě až pět minut ve vroucí vodě, poté ho můžete ihned zchladit v ledové vodě, aby zůstal krásně zelený a křehký. Do vody, kde jste chřest vařili, přidejte odložené dřevnaté části a nechte je 10–15 minut povařit, aby se uvolnila chuť. Poté je vyjměte a vývar osolte.

Kousky Garden Gourmet opečte dozlatova buď v horkovzdušné fritéze, nebo na pánvi s kapkou oleje. Na další pánvi/hrnci rozehřejte máslo s olivovým olejem, přidejte najemno nakrájenou šalotku a restujte ji dozlatova. Vsypte suchou rýži, krátce ji opečte a podlijte bílým vínem. Jakmile se víno odpaří postupně podlévejte chřestovým vývarem. Vařte na středním plameni a vývar přilévejte postupně, dokud nebude rýže na skus měkká. V případě potřeby dolijte vodou. Nakonec vmíchejte nakrájený chřest a parmazán, případně ještě dochuťte solí a pepřem. Podávejte s opečenými kousky Garden Gourmet.

Videorecept najdete ZDE.