Čokoládové kuličky z datlí

Až do včerejšího dne jsem prohlašovala, že cukroví rozhodně dělat nebudu, protože nemám čas a stejně mi nechutná. Večer mě ale trochu dostihla vánoční nálada a já si uvědomila, že mám už pár týdnů koupené datle, tak s nimi zkusím něco vymyslet. A asi se to i dá nazvat cukrovím. 🙂

Na 30 kuliček potřebujete:
100 g sušených datlí bez pecek
70 g kešu ořechů
30 g holandského kakaa
Lžíci ořechového oleje (já použila olej z vlašských ořechů)
Podle potřeby trošku vody

Ořechy a datle dejte do mixéru na největší výkon. Já použila tuhle násadu na tyčový mixér a zvládla to. Pokud však máte robot nebo výkonnější mixér, určitě bude ještě lepší.

Mixujte asi 5 minut, poté přidejte lžíci ořechového oleje a cca lžíci vody a mixujte dalších 5 minut. Směs by měla být poměrně hladká.
Přidejte kakao a znovu mixujte. Já pak použila ještě tyčový mixér, aby byla směs jemnější, ale záleží na vás.
Teď už stačí jen vytvarovat kuličky a je hotovo. Pokud máte rádi kokos, určitě budou vypadat pěkně i obalené v kokosu, mně však víc chutnají takto.
Na rozdíl od jiného cukroví nejsou tyto kuličky tak sladké, což mi naprosto vyhovuje. Mají zajímavou, netradiční chuť, hodně udělá i použitý olej, protože zrovna ten z vlašských ořechů je poměrně výrazný. A za mě je to asi nejlepší cukroví, co jsem jedla od dob, kdy mi bylo 6 a milovala jsem vosí hnízda, kterých jsem byla schopná sníst za den opravdu hodně…
Hodnoty uvádím jen pro zajímavost, nepočítejte si to, prosím. 🙂

Hodnoty na 3 kuličky:
375 kJ
2 g bílkovin
9 g sacharidů
5 g tuku