Ingredience (velká dortová forma – 26 cm):
- 4 vejce
- 200 g cukr krupice
- 1 sáček vanilkového cukru
- 8 PL řepkového oleje
- 300–330 g špaldová celozrnná mouka hladká
- 1 prášek do pečiva
- 1 ČL soda (mírně navršená)
- 500 g cuketa – nastrouhaná na nudličky
- 2–3 ČL skořice
- 200 g nasekané ořechy mix (lískové, vlašské, para, kešu, pekanové, pistácie apod.)
- 4 PL mléka (dle konzistence těsta na zředění, nemusí být)
- vysokoprocentní čokoláda na polevu
Postup:
V míse vyšleháme vejce s oběma druhy cukru do pěny (šleháme 7–10 min). Vmícháme do ní olej (necháme si trochu stranou na vymazání formy) společně s moukou prosetou s práškem do pečiva a sodou. Pak přidáme nastrouhanou cuketu (důležité jsou středně jemné nudličky à la okurkové struhadlo, spíše ještě o trochu tlustější, pokud bychom cuketu nastrouhali příliš jemně, těsto by pak bylo hutné). Přidáme ½ nasekaných ořechů, skořici a mléko (dle konzistence těsta) a promícháme.
Těsto rovnoměrně rozetřeme do vymazané a vysypané dortové rozevírací formy o průměru 26 cm. Těsto posypeme zbylou polovinou nasekaných ořechů, vložíme do trouby vyhřáté na 175 °C a pečeme 50–55 minut.
Upečený koláč vyjmeme z trouby, necháme chvíli vychladnout. Následně ho vyjmeme z formy a necháme na mřížce zcela vychladnout. Následně koláč můžeme ozdobit polevou z vysokoprocentní čokolády.
Videorecept najdete ZDE.
Příspěvek vznikl ve spolupráci s firmou Natu, které tímto děkujeme.