Ingredience (32 porcí):
- 500 g hladká mouka
- 300 ml mléka
- 1/4 kostky droždí
- lžička cukru
- lžička soli
- 60 g oleje
- mák na posypání
- vejce na potření
Postup:
Z teplého mléka, droždí, lžičky cukru a lžíce mouky vytvoříme kvásek, který necháme vzejít.
Smícháme s ostatními ingrediencemi a pořádně promícháme, aby se do těsta dostal vzduch. Necháme kynout asi 1 hodinu.
Vykynuté těsto rozdělíme na 32 bochánků. Každý bochánek rozdělíme ještě na 2 části, ze kterých tvarujeme prameny, které následně zaplétáme jako cop ze 4 pramenů. Zapletené housky potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mákem a necháme ještě asi 10 min dokynout.
Pečeme v rozpálené troubě na 170 °C asi 10 min.
Recept najdete i na našem Instagramu.