Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Je sezóna dýně a recept na její nejrůznější úpravu naleznete uuuplně všude, obzvlášť pak recepty na polévku. Původně jsem neměla v plánu recept psát (a proto není fotka nic moc, pardón), ale nakonec jsem se musela pochválit, protože jsem dlouho něco tak dobrého a jednoduchého neuvařila:D Takže máte-li doma dýni a nevíte co s ní, určitě vyzkoušejte!

 

Na 3-4 porce:

  • 1 střední máslová dýně
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 2–3 stroužky česneku
  • 200 ml kokosového mléka
  • zeleninový vývar
  • sůl, pepř, kari
  • 2–3 lžíce oleje z vlašských ořechů (olivový, dýňový…)

 

Postup:
Dýni zbavte slupky a semínek, nakrájejte na kostičky a vložte do zapékací misky vyložené pečícím papírem. Přidejte na kostičky nakrájenou mrkev, cibuli a stroužky česneku. Osolte (můžete i víc, dýně je dost sladká), opepřete, přidejte trochu kari (zhruba 2-3 lžičky) a důkladně promíchejte se 3 lžícemi oleje. Dejte péct do vyhřáté trouby na 200°C zhruba na 15 minut.
Upečenou směs přesypte do hrnce, zalijte cca 500 ml vývaru a krátce povařte. Poté do hladka rozmixujte tyčovým mixérem, přilijte kokosové mléko a znovu krátce prohřejte. Podávat můžete ozdobené vlašskými ořechy a opraženými slunečnicovými nebo dýňovými semínky.

Hodnoty na 1 porci:

  • 1000 kJ
  • 2,6 g Bílkovin
  • 26 g Sacharidů
  • 17 g Tuku