Ingredience:
- 500 g polotučného tvarohu
- 200 g žervé
- 300 g dýňového pyré
- 4 střední vejce
- 3 žloutky
- 300 ml plnotučné smetany
- 100 g třtinového cukru
- 3 lžíce hladké celozrnné mouky
- 2 lžíce vanilkového pudinku / kukuřičného škrobu
- 1 vanilkový cukr (8g)
- 1 lžička nastrouhané kůry z bio pomeranče
- ½ lžičky skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- ½ lžičky muškátového oříšku
- Na servírování: smetanový jogurt, skořice
Postup:
Vyrobte si pyré: Malou dýni rozřežte na větší kostičky a dejte péct na 180°C asi na 40 minut v troubě. Po vychladnutí okrájejte slupku z dýně a rozmixujte v mixéru dohladka. Pokud máte slabší mixér, na závěr směs prolisujte přes cedník. V lednici můžete pyré skladovat 2–3 dny, mražené pak asi 2 měsíce.
Troubu předehřejte na 200ºC a dortovou formu o průměru 22 cm si vyložte pečicím papírem. Ingredience z lednice vyndejte alespoň hodinu předem, aby se stihly zahřát na pokojovou teplotu.
Tvaroh a žervé vložte do mísy šlehejte ručním mixérem na nízké otáčky do hladka. Oškrábejte stěny, přidejte dýňové pyré a šlehejte, dokud se nespojí.
Přidávejte vejce po jednom, a průběžně promíchávejte. Poté přidejte žloutky. Za stálého míchání pomalu přilévejte smetanu. Přidejte cukr, mouku, pudink (kukuřičný škrob), vanilkový cukr, pomerančovou kůru a koření a znovu míchejte na nízké otáčky, dokud se dobře nespojí.
Směs přelejte do připravené formy. Těsto je poměrně tekuté, tak je to v pořádku. Než jej dáte do trouby, klepněte s formou, aby se z připraveného těsta uvolnily poslední bubliny, tím docílíme kompaktního těsta.
Pečte 50–60 minut, dokud cheesecake nezíská sytě opálenou barvu, ale uprostřed si zachová trochu křehkost. Nechte cheesecake ve formě zcela vychladnout a poté jej nechte odležet v lednici (ideálně přes noc).
Podávejte se smetanovým jogurtem s špetkou skořice.
Videorecept najdete ZDE.
Příspěvek vznikl ve spolupráci s firmou Sportisimo, které tímto děkujeme.