Fazolový „hummus“

Na 5 porcí:
150 g fazolí
lžička jedlé sody
30 g tahini (sezamová pasta)
30 g slunečnicových semínek
15 g olivového oleje
čtvrt citronu
stroužek česneku
chili peperonchini, sůl, pepř


Fazole dejte přes noc namočit do studené vody.

Druhý den vodu vylijte, natočte novou, přidejte lžičku sody a vařte asi 2 hodiny.
Vylijte vodu a nechte fazole vystydnout.
Rozmixujte fazole s trochou studené vody.
Přidejte tahini, stroužek česneku a slunečnicová semínka, rozmixujte a poté dochuťte podle vlastních preferencí solí, pepřem a chili.
Vymačkejte citron a naposledy zamíchejte směs mixérem.
Před podáváním polijte olivovým olejem.
Pokud pomazánku nespotřebujete hned, polijte ji zbylým olejem, aby neosychala a skladujte v lednici.


Jedlá soda se přidává do vody proto, aby se luštěniny rychleji uvařily a poté tolik nenadýmaly. Nevýhodou však zůstává, že soda poškozuje vitamíny skupiny B, proto pokud jste na pravidelné porce luštěnin zvyklí a již vás nenadýmají, sodu omezte. Doporučuji ji nepřidávat, pokud vaříte fazole, které použijete v malém množství jako doplněk jiného jídla.


Fazole jsou bohatým zdrojem vitamínů skupiny B, železa, zinku, vápníku a významného množství vlákniny, které podporuje dobré trávení.


Pomazánka se dá použít také jako dip k zelenině a v této formě může být zdravou alternativou „večerního mlsání“ například u televize. Na svačinu jezte pomazánku s kusem celozrnného pečiva a zeleninou.


Hodnoty na 1 porci:
843 kJ
9 g bílkovin
20 g sacharidů
9 g tuku
5 g vlákniny


Hodnoty na 1 porci se 60 g celozrnného pečiva:
1533 kJ
19 g bílkovin
53 g sacharidů
11 g tuku
11 g vlákniny