Hovězí vývar s pohankou a čočkou

Polévky jsou skvělým způsobem, jak zařadit teplé jídlo, které může být plné zeleniny, může obsahovat luštěniny i celozrnné obiloviny a zároveň krásně zasytí, aniž by obsahovalo příliš energie. Přináším proto tip třeba na tuto hovězí polévku s pohankou a černou čočkou, která je opravdu jednoduchá a chutná.

Na 6 porcí:
  • 400 g hovězího předního
  • 1 morková kost
  • 200 g pohanky
  • 100 g černé čočky
  • 1 mrkev
  • Půl pórku
  • bobkový list
  • sůl, pepř

Postup:

Nejprve dejte vařit hovězí maso a morkovou kost. Přidejte sůl, pepř a bobkový list a na mírném plameni táhněte 2–3 hodiny, aby bylo maso měkké.
Poté maso vyndejte a nakrájejte na kostky. Kost vyhoďte.
Přidejte maso zpět do vývaru.
Nastrouhejte mrkev a nakrájejte pórek a přijdete je k vývaru.
Přidejte pohanku a černou čočku a vařte ještě asi 15 minut.
Servírujte.

Hodnoty na 1 porci:

  • 1217 kJ
  • 16 g bílkovin
  • 68 g sacharidů
  • 10 g tuku
  • 8 g vlákniny