Jablečný perník jsem poslední dobou opět vídala ve vašich jídelníčcích, a tak jsem se rozhodla ho upéct doma tak, jak bych ho doporučila na občasnou snídani či svačinu třeba i do redukčního jídelníčku. Ovoce totiž dovolí vytvořit vláčnou strukturu, takže pak není potřeba použít tolik oleje jako třeba do klasického perníku či bábovky. Ideálně použijte formu o rozměru 27×18 tak, aby bylo těsto v cca 3cm vrstvě.
Ingredience
- 200 g celozrnné špaldové mouky
- 100 g hladké mouky
- 300 g strouhaných jablek
- 50 g cukru
- 50 g hořkých čokopeciček (nebo nalámané čokolády)
- 2 vejce
- 200 ml mléka
- 40 g řepkového oleje
- lžíci perníkového koření
- 1/2 balení kypřícího prášku do pečiva
Postup
Smíchejte v jedné míse oba druhy mouky, čokopecičky, perníkové koření a kypřící prášek do pečiva. V druhé míse smíchejte jablka, cukr, vejce, mléko a olej. Potě postupně přimíchejte směs s jablky k směsi s moukou a vařečkou zapracovávejte. Vytvořte vláčné těsto. Vložte do vysypané formy a pečte 35 minut na 175 °C