Jablečný štrůdl

Ingredience:

Na těsto

  • 300 g celozrnné pšeničné mouky
  • 60 g cukru 
  • 50 g másla
  • 1 vejce
  • 6 pl polotučného mléka
  • 1 balení (12 g) kypřicího prášku do pečiva

Na náplň

  • 350 g jablek
  • 30 g ořechů (mandle)
  • 30 g cukru
  • 2 čl mleté skořice

Postup:

Nejdříve si připravte náplň. Nastrouhejte jablka a smíchejte se s oblíbenými ořechy, cukrem a skořicí.

V další míse smíchejte vlažné mléko, změklé máslo, vejce, cukr, mouku promíchanou s kypřicím práškem. Hnětením vytvořte těsto, které následně rozválejte na pomoučněné ploše.

Rozválené těsto naplňte jablečnou směsí a opatrně zaviňte, okraje stiskněte k sobě a ohněte dolů. Závin přesuňte na plech tak, aby spoj zůstal vespod.

Pečte při 180 °C přibližně 35 minut.

Ideální je nechat štrůdl odležet do druhého dne, jelikož jablka pustí vlhkost a závin bude vláčnější.

Videorecept najdete ZDE.