Ingredience:
Na těsto
- 300 g celozrnné pšeničné mouky
- 60 g cukru
- 50 g másla
- 1 vejce
- 6 pl polotučného mléka
- 1 balení (12 g) kypřicího prášku do pečiva
Na náplň
- 350 g jablek
- 30 g ořechů (mandle)
- 30 g cukru
- 2 čl mleté skořice
Postup:
Nejdříve si připravte náplň. Nastrouhejte jablka a smíchejte se s oblíbenými ořechy, cukrem a skořicí.
V další míse smíchejte vlažné mléko, změklé máslo, vejce, cukr, mouku promíchanou s kypřicím práškem. Hnětením vytvořte těsto, které následně rozválejte na pomoučněné ploše.
Rozválené těsto naplňte jablečnou směsí a opatrně zaviňte, okraje stiskněte k sobě a ohněte dolů. Závin přesuňte na plech tak, aby spoj zůstal vespod.
Pečte při 180 °C přibližně 35 minut.
Ideální je nechat štrůdl odležet do druhého dne, jelikož jablka pustí vlhkost a závin bude vláčnější.
Videorecept najdete ZDE.