Ingredience:
- 200 g jáhel
- 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- Sůl
- 200 g švestek
- 1 lžička skořice
- 500 ml polotučného mléka
- 250 g polotučného tvarohu
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce medu
- Citronová kůra
- Máslo na vymazání formy (+ navrch jáhelníku)
Postup:
Nejdříve si přesypeme jáhly do síta a 3x je spaříme horkou vodou, což je klíčový krok pro odstranění hořkosti. Následně jáhly přendáme do hrnce, zalijeme mlékem, přidáme špetku soli a přivedeme k varu. Jáhly vaříme do měkka.
Zapékací mísu si vymažeme máslem, švestky vypeckujeme a nakrájíme na menší kousky. Troubu předehřejeme na 180 °C. Tvaroh smícháme spolu s medem, žloutky a citronovou kůrou do hladké směsi, z bílků si vyšleháme tuhý sníh.
Uvařené jáhly necháme vychladnout a poté přimícháme směs s tvarohem a přidáme skořici. Postupně vmícháme tuhý sníh z bílků a přidáme nakrájené švestky. Směs důkladně promícháme a přesuneme do máslem vymazané zapékací misky. Vrch jáhelníku posypeme vanilkovým cukrem a poklademe tenkými plátky másla.
Jáhelník pečeme cca 45 minut do zlatova. Podávejte s tvarohem.
Videorecept najdete ZDE.