Jáhelník s tvarohem a švestkami

Ingredience:

  • 200 g jáhel
  • 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • Sůl
  • 200 g švestek
  • 1 lžička skořice
  • 500 ml polotučného mléka
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce medu
  • Citronová kůra
  • Máslo na vymazání formy (+ navrch jáhelníku)

Postup:

Nejdříve si přesypeme jáhly do síta a 3x je spaříme horkou vodou, což je klíčový krok pro odstranění hořkosti. Následně jáhly přendáme do hrnce, zalijeme mlékem, přidáme špetku soli a přivedeme k varu. Jáhly vaříme do měkka.

Zapékací mísu si vymažeme máslem, švestky vypeckujeme a nakrájíme na menší kousky. Troubu předehřejeme na 180 °C. Tvaroh smícháme spolu s medem, žloutky a citronovou kůrou do hladké směsi, z bílků si vyšleháme tuhý sníh.

Uvařené jáhly necháme vychladnout a poté přimícháme směs s tvarohem a přidáme skořici. Postupně vmícháme tuhý sníh z bílků a přidáme nakrájené švestky. Směs důkladně promícháme a přesuneme do máslem vymazané zapékací misky. Vrch jáhelníku posypeme vanilkovým cukrem a poklademe tenkými plátky másla.

Jáhelník pečeme cca 45 minut do zlatova. Podávejte s tvarohem.

Videorecept najdete ZDE.