Jáhlový koláč s jablky a mascarpone

Blížící se podzim je pro mě takovou sezónou koláčů. Zatímco v létě si dopřávám jako sladkost hlavně zmrzlinu a čerstvé ovoce, na podzim „opráším“ formy na koláče a dávám se do pečení. A protože je podzim zejména sezónou jablek, švestek a hrušek, peču nejčastěji s nimi. A existuje snad lepší jablečný nebo hruškový koláč, než ten obrácený? Švestkový koláč je výborný s mákem a těším se, že si brzy nějaký upeču, jelikož jsem ale momentálně po operaci a musím dodržovat určitá dietní omezení (nic nadýmavého, žádné ořechy a semínka), vybrala jsem tentokrát jablka. Vy si ale můžete koláč samozřejmě lehce obměnit a použít místo jablek hrušky a klidně i ty švestky!

Na velkou dortovou formu (asi 10 porcí):

5 středních jablek

180 g másla

190 g zakysané smetany

100 g mascarpone

100 g špaldové nebo ječné celozrnné mouky

100 g jáhlové mouky nebo jáhlové směsi na kaši Nominal

čekankový sirup

vanilkový extrakt/vanilka

jedlá soda, špetka soli, skořice, dle chuti oříšky, rozinky…

Nejprve si oloupejte 4 jablka a nakrájejte na tenčí plátky, na pánvi rozehřejte 80 gramů másla (a teplotu ztlumte, aby se vám máslo zbytečně dále nezahřívalo), přidejte dvě lžíce čekankového sirupu a s máslem dobře promíchejte. Do sirupu s máslem přidejte jablka, promíchejte, přiklopte pokličkou a nechte chvíli „podusit“ a jablka prohřát. Mezitím si připravte těsto. Rozpuštěných 100 g másla opět promíchejte s čekankovým sirupem, kterého doporučuji použít zhruba 4 polévkové lžíce. Nemáte-li po ruce čekankový sirup, můžete samozřejmě použít stejné množství medu, jiného sirupu nebo cukru, počítejte pak ale s větším množstvím jednoduchého cukru v koláči. Přimíchejte 2 vejce, vanilkový extrakt, zakysanou smetanu, mascarpone a důkladně prošlehejte. Za stálého šlehání pomalu přisypávejte obě mouky a lžičku jedlé sody. Nakonec opatrně přimíchejte poslední jablko, oloupané a nasekané na malé kousky. Dle chuti můžete do těsta přidat také nasekané oříšky, rozinky a skořici. Do koláčové nebo dortové formy vyložené pečícím papírem vlijte připravená jablka a navrch vlijte těsto. Pečte na 200°C zhruba 30 – 35 minut.