Jak vybírat zdroje bílkovin podle fyzické aktivity?

Nelze doporučit univerzální poměr hlavních živin v jídelníčku tak, aby byl platný pro všechny. Vždyť i oficiální doporučení je relativně široké, a když navíc ještě počítáme s množstvím svalové hmoty a cílovou hmotností, můžeme pro různé dva lidi získat hodnoty i dvakrát vyšší. Každý z nás potřebuje individuální přístup. Pojďme se však společně podívat na jednu častou chybu, se kterou se v poradně setkáváme – nevhodná volba zdrojů bílkovin v závislosti na fyzické aktivitě.

Vy, kteří máte během dne více fyzické aktivity si můžete dovolit o něco větší příjem tuků – pokud tedy vyrážíte třeba na nějaký dlouhý celodenní výlet nebo i kratší, ale o to náročnější, nemusíte si s sebou balit nízkotučné a light potraviny, ale klidně si dopřejte ty plnotučné i smetanové.


Vy, kteří máte sedavé zaměstnání, jste se svou hmotností spokojeni a jdete si párkrát do týdne zacvičit, můžete střídat výrobky plnotučné s těmi méně tučnými.

Vy, kteří se snažíte pár kilo shodit, byste měli mít výrazněji vyšší příjem bílkovin než tuku – pro průměrnou ženu s ideální hmotností 60 kg by měl být v redukci poměr tuky:bílkoviny cca 2:3, tedy 60 g tuku a 90 g bílkovin. Při vyšším obsahu svalové hmoty v těle by pak mohl být příjem bílkovin ještě vyšší.

To, že budete sledovat na obalech potravin poměr bílkovin a tuků, vám pomůže s jejich výběrem – sledujte toto množství u uzenin, mléčných výrobků a sýrů, rostlinných náhražek masa i výrobků z vajec – prostě všech potravin, které byste v jídelníčku zařadili jako zdroj bílkovin. Pokud si dáte výrobek s velmi nízkým obsahem tuku, jako jsou olomoucké tvarůžky, skyrella (novinka v Lidlu), Cottage light, kuřecí maso, seitan nebo tofu natural, pak víte, že můžete ještě nějaký tuk do celého jídla přidat – třeba olej, semínka, avokádo nebo trochu tučnějšího sýru.

Pokud zvolíte tučné maso, ricottu, 45% eidam, klasickou mozzarellu nebo marinovaný tempeh, jejichž poměr bílkovin a tuků je 1:1 a víc ve prospěch tuků, dejte si těchto potravin menší porci a přidejte k jídlu bílkoviny navíc – třeba šmakouna nebo libové maso. Vyřešit to můžete také tím, že zařadíte luštěninovou přílohu nebo těstoviny z luštěnin, které v jídelníčku krásně navýší množství bílkovin. 

Napsat komentář