
Nahlédly jsme pod ruce mistrům pekařům a ochutnaly jsme výsledek
Když se řekne „moravské koláče“, mnohým z nás se vybaví poctivá domácí vůně, jemné kynuté těsto, tvaroh, povidla a sladká drobenka. A my jsme díky naší dlouhodobé spolupráci s pekárnou Kabát měly možnost zažít, jak se tyto tradiční koláče připravují přímo pod širým nebem – a to v podání mistrů pekařů.
Proč pekárna Kabát?
Naše spolupráce s pekárnou Kabát trvá již více než rok, a vzešla z našeho příspěvku na doporučení, kde všude sehnat kvalitní celozrnné pečivo. Jejich celozrnné housky totiž milujeme, a stejně vhodný do jídelníčku je na pravidelné bázi jako zdroj vlákniny i žitný či žitno-pšeničný chléb z této pekárny. A co se týče chuti, vyhrává u nás chléb Třicátník, také s podílem žitné mouky. V rámci naší spolupráce se také konala přednáška o výživě zdarma, záznam z ní si můžete pustit na našem Youtube.

A proč moravské koláče?
Jako nutriční terapeutky samozřejmě dbáme na to, aby základ jídelníčku tvořily neslazené potraviny s vyváženým poměrem hlavních živin. Nicméně výživa není o zákazech, ale o rovnováze, a proto se v jídelníčku může objevit i oblíbený koláč. Výhodou moravských koláčů je bohatá tvarohová náplň, která díky obsahu bílkovin pomůže lépe zasytit a přispívá ke stabilnější glykemii ve srovnání s čistě sladkými variantami. Skvěle se také hodí třeba jako svačina na celodenní výlet, a to nejen díky lokaci pekáren Kabát ve stanicích metra i některých nádraží.
Sladké pečivo by nemělo být denním standardem, ale pokud ho zvolíte, kvalita a poctivé složení hrají klíčovou roli. Pojďme se tedy podívat, jak moravské koláče od pekárny Kabát vznikají.
Navštívily jsme Kabátovu venkovní akci na Andělu, kde jsme mohly na vlastní oči sledovat celý proces výroby moravských koláčů. Výroba probíhala s důrazem na detail a poctivost, jakou známe i z klasického, vnitřního provozu.

Základem koláčů je máslové kynuté těsto, které se připravuje podle tradiční receptury. Do těsta se poté vkládá kulička z tvarohové náplně. Těsto se zavine do tvaru měšce a nechá se vykynout.

Po vykynutí se na koláč použije speciální raznice, která vytvaruje střed tak, aby se tvaroh uvnitř těsta rovnoměrně rozprostřel do okrajů. Nejenže tak vznikne typický vzhled koláče, ale zároveň díky tvarohové náplni okraje koláčů nezůstávají suché.

Okraje těsta se poté pomašlují rozpuštěným máslem, střed se naplní ovocnou náplní – mimochodem vyráběnou přímo v pekárně – nebo tvarohem a celé dílo se zakončí zasypáním drobenkou.

Pečení pak probíhá při 170 °C zhruba 12 až 15 minut. Výsledkem jsou krásně nadýchané, voňavé a na první pohled lákavé koláče.

A jak nám koláče chutnaly? Přesně tak, jak vypadají – jsou skutečně výborné! Nadýchané, jemně sladké, s výraznou chutí tvarohu, ovoce a másla.
Děkujeme pekárně Kabát za milé pozvání a za to, že jsme mohly být u zrodu poctivých českých dobrot. Vám přejeme dobrou chuť – a hlavně radost z každého sousta!

Autorkou článku je Bc. Lucie Ščotková, nutriční terapeutka Ne hladu