Koláč z pečené kaše úplně bez cukru

Péct a vařit bez cukru je bezesporu velký trend, co se mi však většinou nelíbí je to, že bez cukru často znamená i bez sacharidů. Hlavně aby v tom koláči nebyla mouka. Že jde pak o tuk s tukem a dalším tukem, to už je jedno, zlou mouku jsme dali pryč.

Ne. Když to přeženu, mouka je na koláči často skoro to nejzdravější. Navíc když použijete celozrnnou mouku, není co namítat. A tak jsem pro vás upravila jeden ze svých starších oblíbených receptů tak, aby byl zdrojem komplexních sacharidů, ale neobsahoval žádný přidaný cukr. Dokonce ani sirup nebo med, kterým se přidaný cukr často „nahrazuje“.

Dobře, abych byla úplně korektní, celý koláč obsahuje přesně 5,2 g přidaného cukru, což je cukr obsažený v čekankovém sirupu, který má 13 % cukru.

Další plus je, že je koláč dobrý. S chutí si ho dám na snídani, má jemně nasládlou chuť z ovoce, tvarohu a čekankového sirupu, ale abych pravdu řekla, asi bych se bála ho naservírovat návštěvě, o které vím, že si nepotrpí na zdravou výživu. Pak bych buď přidala trochu cukru do kaše i tvarohu a nebo upekla něco trochu jiného. Ale kdysi jsme s Andy připravovaly občerstvení na jednu akci a koláč z pečené kaše tam prodávaly (na celý koláč jsem použila tak 50 g cukru, což je pořád na tolik porcí dost málo) a zájem o něj byl, dokonce nám ho pak pár lidí přišlo pochválit. Tak ho zkuste a posuďte sami 🙂

Na 12 porcí:

Těsto:

  • 150 g vloček
  • 30 g tapioka/nebo pudinkový prášek
  • 600 ml mléko
  • 20 g čekankový sirup

Na to:

  • 70 g arašídové máslo

Na to:

  • 750 g polotučný tvaroh
  • 4 vejce
  • 20 g čekankový sirup

A úplně navrch:

  • 500 g mražené maliny

Postup:

Tapioku namočte do mléka a nechte cca hodinu máčet. Pokud použijete pudink, stačí rozmíchat a nemusíte čekat. Přidejte vločky a čekankový sirup a za stálého míchání uvařte do zhoustnutí. Poté rozprostřete na plech a rovnoměrně pokapejte arašídovým máslem.

Předehřejte si troubu na 180 °C.

Smíchejte tvaroh s vejci a čekankovým sirupem, pořádně protřete a vylijte na koláč.

Navrch rovnoměrně vysypte maliny a dejte péct zhruba na 60 minut.

Hodnoty na celý koláč:

  • 11527 kJ
  • 163 g bílkovin
  • 259 g sacharidů
  • 108 g tuku
  • 74 g vlákniny

Hodnoty na 1 porci (1/12 koláče):

  • 961 kJ
  • 14 g bílkovin
  • 22 g sacharidů
  • 9 g tuku
  • 6 g vlákniny

1 comment

  1. Děkuji za recept, konečně jsem našla koláč, který mohu snídat i s těhotenskou cukrovkou (ověřeno na glukometru). Koláč mi moc chutnal, přišel mi dostatečně sladký. Manželovi jsem ho trochu pocukrovala a taky dobré 🙂

Napsat komentář