Kolagen: Doplněk který má smysl nebo jen povedený marketing?

Jistě jste si všimli obrovského boomu kolagenových doplňků stravy a možná jste se, stejně jako já, pousmáli, když jste narazili třeba na kaši nebo tyčinku s kolagenem.

Menší opakování: Kolagen je bílkovina, která je součástí pojivových tkání. Je jednou z hlavních složek pokožky a může zejména za její pevnost. S věkem však produkce kolagenu klesá, zároveň je vlastními enzymy z těla odbouráván, a proto mimo jiné dochází ke stárnutí pokožky.

Kolagen najdeme v potravinách, jako jsou:

  • vepřové koleno
  • prorostlý hovězí steak
  • vývar z kosti
  • tlačenka
  • pečené kuře, ze kterého pořádně okoušeme chrupavky
  • krůtí krky
  • želatina (pozor na její rostlinné alternativy – tam kolagen nenajdeme)
  • rybí kůže a šupiny
  • vejce

Molekula kolagenu je však příliš velká na to, aby se nám vstřebala do krve a doputovala až tam, kde je potřeba, v té formě, kterou vidíte zde ve vzorečku. Je proto potřeba ji naštěpit na menší peptidy a aminokyseliny, které se již mohou do krve vstřebat. A aminokyseliny jsou stavební látkou všech bílkovin, tudíž může bohatě stačit pokrýt denní příjem bílkovin, ty se naštěpí na aminokysliny, a z nich si tělo vytvoří přesně to, co zrovna potřebuje regenerovat – ať už je to sval nebo kůže. Nicméně kolagen je bohatý na aminokyseliny prolin a hydroxyprolin, a tak jich pro tvorbu kolagenu potřebujeme o něco více než pro tvorbu třeba svalu. Doplníme je nejjednodušeji tím, že budeme konzumovat zdroje kolagenu. Ten se v těle rozloží a tělo z něj opět složí svůj vlastní kolagen.

Možná jste se setkali s pojmem hydrolyzovaný kolagen. Hydrolýza je jednoduše řečeno „rozklad“, takže ten velký vzoreček nahoře se „rozloží“ na menší části, které se mohou v těle vstřebat. Hydrolýza kolagenu nastává jak v rámci trávení, tak ji za nás může provést už výrobce potravin a ulehčit tak práci našemu trávení (nebo zajistit, že se vstřebá o něco více kolagenu než kdybychom ho konzumovali v té přirozené, složité formě). Forma, ve které může hydrolyzovaný kolagen přejít rovnou do krve, je dipeptid a tripeptid a tato forma se nazývá bioaktivní. Doplňky stravy mohou mít vyšší obsah bioaktivního kolagenu než přirozené potraviny což je jejich potenciální výhoda – nicméně v přirozených potravinách zase můžeme přijmout větší množství kolagenu, čímž se rozdíl vyrovná, a navíc je to levnější.

Asi víte, že v rámci výživové osvěty razíme hlavně to, že pokud jí člověk pestře a je plně zdravý, nepotřebuje doplňovat v suplementech vůbec nic. To však neznamená, že neexistují lidé, kterým určité doplňky stravy zjednoduší život – například pokud někdo nejí maso a snaží se o hubnutí, může mu pomoci přidávat si do jídla protein, aby doplnil zdroj bílkovin bez dalšího tuku navíc. A tak pokud nejíte nic z výše uvedených potravin, můžete suplementaci kolagenu zvážit.

Asi jste si všimli, že kolagen obsahují pouze živočišné potraviny. Ano, jde o živočišnou bílkovinu – ale opět, tím, že se bílkoviny stejně musí nejdřív natrávit na peptidy a aminokyseliny a až následně je z nich v těle budován kolagen, tvoří i jedinci, kteří se stravují vegansky, potřebné množství kolagenu pro správnou funkci pokožky. Na druhou stranu – správnou nutně neznamená nejlepší možnou. Prolinu a hydroxyprolinu holt budou mít ve stravě více lidé, kteří konzumují živočišné potraviny obsahující pojivové tkáně, a tak budou mít i větší kapacitu pro tvorbu kolagenu, takže jejich pokožka může teoreticky být pružnější – nicméně toto srovnání jsem v žádné studii nenašla.

Ke kolagenu jsem byla od začátku hodně skeptická. Už proto, že ho už delší dobu používají např. výrobci levnějších proteinových tyčinek, aby nahnali obsah bílkovin, nicméně bílkovina kolagenu rozhodně není dobře využitelná pro stavbu svalových vláken jako bílkoviny z jiných zdrojů, takže to považuji spíš za matení zákazníka. Třeba v proteinové tyčince je hned na 2. místě, což znamená, že jde o 2. nejčetnější složku v tyčince. A celkový obsah bílkovin krásně roste, aniž by byly dobře využitelné třeba po sportu.

Takže pokud některý výrobce přidá do potraviny kolagen a chvástá se vysokým obsahem bílkovin u produktu, jde především o chytrý marketing.

Ale když pomineme to, že konzumace kolagenu není úplně vhodná pro naplnění denní potřeby bílkovin, co jeho v poslední době tolik opěvovaný vliv na kvalitu pokožky? Výrobci slibují opravdu mnoho – vyhlazení vrásek, vymizení celulitidy, rychlejší hojení ran a vymizení jizev, hydratace kůže a její mladistvý vzhled.

Než se pustíme do zhodnocení prokázaných efektů konzumace kolagenu, pojďme si jen připomenout definici doplňků stravy ze stránek SÚKL.cz:

Doplňky stravy jsou potraviny, které se od potravin pro běžnou spotřebu odlišují vysokým obsahem vitaminů, minerálních látek nebo jiných látek s nutričním nebo fyziologickým účinkem, a které byly vyrobeny za účelem doplnění běžné stravy spotřebitele na úroveň příznivě ovlivňující jeho zdravotní stav. Nejsou tedy určeny k léčbě či prevenci (předcházení) onemocnění.

Účinky deklarované výrobcem nejsou nikým ověřovány, protože u doplňků stravy není posuzována jejich účinnost. Pokud uváděné účinky výrobku nejsou v rozporu s právními předpisy pro označování potravin a doplňků stravy, je umožněno jejich uvádění na obalech a v dalších materiálech doprovázejících výrobek bez ohledu na jejich pravdivost.

Pokud tedy výrobci neuvádí některá tvrzení, která se uvádět nesmí, mohou vám naslibovat hory doly, aniž by pro tyto účinky měli dostatečnou oporu ve vědeckých studiích.

Podívala jsem se na to, jak si stojí látka Verisol®P, což je bioaktivní hydrolyzovaný vepřový kolagen používaný v mnoha doplňcích stravy, jako je např. značka oslovující mnohé influencerky: Oslo Skin Lab. Tato firma se o vědecké studie opírá dokonce na svém webu:

V roce 2013 proběhl pokus o zaregistrování zdravotního tvrzení, že Verisol®P „udržuje zdravou pokožku tím, že zvyšuje její elasticitu a redukuje objem vrásek“, toto zdravotní tvrzení bylo posuzováno organizací EFSA (European Food Safety Authority), což je jedna z nejdůležitějších evropských organizací v tomto směru. Předloženy byly právě tyto dvě studie plus jedna studie na myších. A jaký byl závěr dle EFSA?


Překlad: V randomizované, dvojitě zaslepené studii s kontrolní placebo skupinou užívalo 114 žen denně 2,5 g Verisolu nebo placebo po dobu 8 týdnů. Primární výstup studie bylo měření objemu očních vrásek. Sekundárním výstupem bylo hodnocení obsahu pro-kolagenu typu I, elastinu a fibrilinu pomocí biopsie z puchýřku. Panel EFSA uvádí, že tato studie nehodnotila funkci pokožky a nemůže z ní být vyvozen závěr pro vědecké podklady pro zmiňované zdravotní tvrzení.

(Omlouvám se za rozhozené formátování, WordPress si nedá říct.)

Překlad: V další randomizované, dvojitě zaslepené studii s kontrolní placebo skupinou užívalo 69 žen denně po dobu 8 týdnů 2,5 g Verisolu, 5 g Verisolu nebo placebo. Primární výstup ze studie bylo hodnocení elasticity a hydratace pokožky. Sekundárním výstupem bylo hodnocení ztrát vody z pokožky a ztrát vody z nehtu. Dále byla hodnocena hrubost pokožky. Panel EFSA zohledňuje, že hodnocení ztrát vody pokožkou může být použito jako vědecká evidence pro funkci pokožky jako bariéry pro vodu a měření hydratace může být použito jako podpůrná evidence. Nebyly však změřeny signifikantní rozdíly ve ztrátě vody pokožkou nebo kožní hydrataci mezi jednotlivými skupinami během celé studie. Panel EFSA uvádí, že tato studie neukázala efekt na funkci pokožky jako vodní bariéry a žádná další funkce nebyla měřena.

Zkrátka a dobře, EFSA tyto dvě studie smetla ze stolu, stejně jako třetí studii provedenou na myších – což je, myslím, jasné, proč nemůže být studie na myších použita jako dostatečný důkaz pro stejný efekt u člověka.

Co to znamená? Znamená to, že v roce 2013 nebylo dostatek důkazů pro dané zdravotní tvrzení. Že tyto studie nestačily. Pozor, nepleťte si to – nikdo netvrdí, že tento druh kolagenu nemá žádný účinek na zdraví pokožky, že nemá efekt na tvorbu vrásek nebo nemůže pomoci zlepšit celkový vzhled pokožky.

V lednu 2019 pak vyšla tato souhrnná studie. Jejím závěrem je, že je stále ještě nedostatečná evidence pro to, abychom mohli dělat větší závěry, nicméně výsledky jednotlivých studií jsou slibné. Proto je možné, že časem budou organizací EFSA schválena i některá zdravotní tvrzení ohledně kolagenu – jen je potřeba udělat kvalitní, dostatečně velkou, správně postavenou studii, která bude využívat vhodné metody měření a objektivně zhodnotí změny po užívání kolagenu.

Zde si můžete prohlédnout souhrn výsledků jednotlivých studií, které byly do té doby provedeny. Ukazuje se slibný vliv třeba i na hojení ran a dekubitů, ale i celulitidu a mnoho participantů uvádělo subjektivní zlepšení, což také není informace k zahození – jen nemá takovou vědeckou váhu a je potřeba přijít na to, co přesně v dalších studiích měřit.

Nicméně na co je potřeba dát pozor, je několik skutečností:

  • Jednotlivé druhy kolagenu se mezi sebou liší svou využitelností a pro spotřebitele je často obtížné dohledat, co konkrétně se v daném výrobku nachází (to je problém zejména kolagenem obohacených potravin – někdy se z obalu potravin nedozvíte dokonce ani jeho přesné množství). Dokonce i zdroj kolagenu ve Verisol®P jsem našla popsaný až ve vědecké studii, což není nic, k čemu se běžný konzument jednoduše dostane.
  • Není k dispozici dostatek studií, které by hodnotily dlouhodobé užívání kolagenu, sice to nevypadá, že by mělo jakékoliv negativní efekty, nicméně je klidně možné, že poté, co člověk kolagen přestane užívat, se všechna potenciální pozitiva vrátí do původního stavu.
  • Není popsán efekt kolagenu u lidí s různými onemocněními a není dostatečně probádaný třeba i vliv věku na efektivitu suplementace – ukazuje se, že pravděpodobně bude efektivnější u starších jedinců, protože jejich přirozená tvorba kolagenu víc a víc klesá.
  • Není stanoveno ideální dávkování v závislosti na hmotnosti, stáří či zdravotním stavu jedince.

Takže co si z toho odnést? Užívání kolagenu je velký boom. Pokud máte pocit, že ve vašem jídelníčku chybí přirozené zdroje kolagenu, můžete si některý doplněk stravy pořídit a třeba efekt uvidíte – vždyť ve výsledku je to stejně nejvíc o Vašem subjektivním pocitu, a pokud budete se vzhledem pokožky spokojenější poté, co každý měsíc utratíte tisíc korun za suplementy a je to pro Vás smysluplná investice, rozhodně Vám to nebudu rozmlouvat. Zároveň však nemám důvod doporučovat suplementaci kolagenu plošně – není pro to dostatečná evidence a kolikrát se kvalita pokožky změní k lepšímu i po jednoduchých změnách ve Vašem jídelníčku, jako je častější zařazení ryb.

Odkazy:

Napsat komentář