Kuskusový salát s krevetami

Čerstvé krevety se běžně prodávají ve dvou podobách, a to předvařené, které mají známou oranžovou barvu a neupravené, které jsou šedohnědé a je třeba je ještě tepelně upravit. Já vždy sáhnu po předvařených, protože jejich příprava je pro mě jednodušší a vydrží o něco déle v ledničce.
Krevety se prodávají také již vyloupané a zmrazené, ale jejich chuť se s těmi čerstvými nedá vůbec srovnávat.

Na 2 porce:

  • 8 krevet
  • 120 g kuskusu
  • 2 rajčata
  • ledový salát
  • 1 lžíce kapar
  • 1 lžíce černých oliv
  • 1 lžíce zelených oliv
  • 4 sušená rajčata
  • 20 g panenského olivového oleje
  • 10 g rafinovaného olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • lístky čerstvé bazalky
  • citron

 

Postup:

Připravit krevety je velmi jednoduché. Na pánvi rozpalte rafinovaný olivový olej a orestujte na něm nakrájený česnek a bazalku.
Přidejte krevety a restujte je asi 3 minuty je z každé strany.

Připravte si kuskusový salát. Kuskus zalijte v míse horkou vodou v poměru 1:2 (kuskus:voda) a přikryjte ho.
Po 5 minutách přidejte panenský olivový olej, nakrájený ledový salát, rajčata, kapary, olivy a sušená rajčata. Já používám pouze sušená, nenaložená rajčata, která se dají levně pořídit třeba ve Formaggerii. Jsou dost slané, proto salát již nesolím.
Vše zamíchejte, navrch přidejte krevety, citron a ozdobte lístkem bazalky.

Krevety jezte tak, že je stisknete na prvním článku ocásku a ulomíte tělo s hlavou. Ocásek dále rozlouskněte palci od nožiček a vyndejte maso. Jiná část než maso v ocase se běžně nekonzumuje.

Maso krevet je velmi dietní a téměř všechen tuk v jídle pochází z olivového oleje, se kterým proto nemusíte tolik šetřit, jako např. při přípravě tučnějšího masa. Jídlo se hodí i jako lehký letní oběd, dá se jíst také zastudena.

Hodnoty na 1 porci:

  • 2021 kJ
  • 27 g bílkovin
  • 50 g sacharidů
  • 19 g tuku
  • 4 g vlákniny

 

Za ryby a mořské plody děkujeme firmě Rybárny Praha.