Čerstvé krevety se běžně prodávají ve dvou podobách, a to předvařené, které mají známou oranžovou barvu a neupravené, které jsou šedohnědé a je třeba je ještě tepelně upravit. Já vždy sáhnu po předvařených, protože jejich příprava je pro mě jednodušší a vydrží o něco déle v ledničce.
Krevety se prodávají také již vyloupané a zmrazené, ale jejich chuť se s těmi čerstvými nedá vůbec srovnávat.
- 8 krevet
 - 120 g kuskusu
 - 2 rajčata
 - ledový salát
 - 1 lžíce kapar
 - 1 lžíce černých oliv
 - 1 lžíce zelených oliv
 - 4 sušená rajčata
 - 20 g panenského olivového oleje
 - 10 g rafinovaného olivového oleje
 - 2 stroužky česneku
 - lístky čerstvé bazalky
 - citron
 
Postup:
Připravit krevety je velmi jednoduché. Na pánvi rozpalte rafinovaný olivový olej a orestujte na něm nakrájený česnek a bazalku.
Přidejte krevety a restujte je asi 3 minuty je z každé strany.
Připravte si kuskusový salát. Kuskus zalijte v míse horkou vodou v poměru 1:2 (kuskus:voda) a přikryjte ho.
Po 5 minutách přidejte panenský olivový olej, nakrájený ledový salát, rajčata, kapary, olivy a sušená rajčata. Já používám pouze sušená, nenaložená rajčata, která se dají levně pořídit třeba ve Formaggerii. Jsou dost slané, proto salát již nesolím.
Vše zamíchejte, navrch přidejte krevety, citron a ozdobte lístkem bazalky.
Krevety jezte tak, že je stisknete na prvním článku ocásku a ulomíte tělo s hlavou. Ocásek dále rozlouskněte palci od nožiček a vyndejte maso. Jiná část než maso v ocase se běžně nekonzumuje.
Maso krevet je velmi dietní a téměř všechen tuk v jídle pochází z olivového oleje, se kterým proto nemusíte tolik šetřit, jako např. při přípravě tučnějšího masa. Jídlo se hodí i jako lehký letní oběd, dá se jíst také zastudena.
Hodnoty na 1 porci:
- 2021 kJ
 - 27 g bílkovin
 - 50 g sacharidů
 - 19 g tuku
 - 4 g vlákniny
 
Za ryby a mořské plody děkujeme firmě Rybárny Praha.