Čerstvé krevety se běžně prodávají ve dvou podobách, a to předvařené, které mají známou oranžovou barvu a neupravené, které jsou šedohnědé a je třeba je ještě tepelně upravit. Já vždy sáhnu po předvařených, protože jejich příprava je pro mě jednodušší a vydrží o něco déle v ledničce.
Krevety se prodávají také již vyloupané a zmrazené, ale jejich chuť se s těmi čerstvými nedá vůbec srovnávat.
- 8 krevet
- 120 g kuskusu
- 2 rajčata
- ledový salát
- 1 lžíce kapar
- 1 lžíce černých oliv
- 1 lžíce zelených oliv
- 4 sušená rajčata
- 20 g panenského olivového oleje
- 10 g rafinovaného olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- lístky čerstvé bazalky
- citron
Postup:
Připravit krevety je velmi jednoduché. Na pánvi rozpalte rafinovaný olivový olej a orestujte na něm nakrájený česnek a bazalku.
Přidejte krevety a restujte je asi 3 minuty je z každé strany.
Připravte si kuskusový salát. Kuskus zalijte v míse horkou vodou v poměru 1:2 (kuskus:voda) a přikryjte ho.
Po 5 minutách přidejte panenský olivový olej, nakrájený ledový salát, rajčata, kapary, olivy a sušená rajčata. Já používám pouze sušená, nenaložená rajčata, která se dají levně pořídit třeba ve Formaggerii. Jsou dost slané, proto salát již nesolím.
Vše zamíchejte, navrch přidejte krevety, citron a ozdobte lístkem bazalky.
Krevety jezte tak, že je stisknete na prvním článku ocásku a ulomíte tělo s hlavou. Ocásek dále rozlouskněte palci od nožiček a vyndejte maso. Jiná část než maso v ocase se běžně nekonzumuje.
Maso krevet je velmi dietní a téměř všechen tuk v jídle pochází z olivového oleje, se kterým proto nemusíte tolik šetřit, jako např. při přípravě tučnějšího masa. Jídlo se hodí i jako lehký letní oběd, dá se jíst také zastudena.
Hodnoty na 1 porci:
- 2021 kJ
- 27 g bílkovin
- 50 g sacharidů
- 19 g tuku
- 4 g vlákniny
Za ryby a mořské plody děkujeme firmě Rybárny Praha.