Květákové placky s tvarohovým dipem (z kuchařky „Vyváženě“)

Ingredience (1 porce):

  • 30 g pšeničné polohrubé mouky
  • 25 g pšeničné celozrnné hladké mouky
  • 1 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g květáku
  • 80 g brambor
  • 60 g mozzarelly light
  • 20–⁠⁠⁠⁠⁠⁠30 ml vody
  • 2 ml řepkového oleje
  • 3 ml olivového oleje
  • 50 g polotučného tvarohu
  • 10 g petrželky kadeřavé
  • 10 g pažitky
  • pepř
  • sůl

Postup:

V osolené vodě uvařte doměkka květák a brambory se slupkou. Brambory nechte vychladnout, poté oloupete a nastrouhejte najemno.
Květák nakrájejte na menší drobivé kousky.
Ve větší misce smíchejte květák, vejce, nastrouhané brambory, nastrouhanou mozzarellu, jeden prolisovaný česnek a nasekanou petrželku a vše promíchejte. Přidejte obě mouky, trochu vody a vytvořte kašovitou konzistenci. Na závěr směs osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte řepkový olej a z těsta vytvořte placičky, které z obou stran opečte na řepkovém oleji dozlatova.

Na dip smíchejte tvaroh, prolisovaný česnek, najemno nasekanou pažitku, olivový olej a na závěr směs lehce osolte a opepřete.

Nutriční hodnoty na 1 porci:

  • 2448 kJ
  • 34 g bílkovin
  • 64 g sacharidů
  • 21 g tuku

Videorecept najdete ZDE a kuchařku „Vyváženě“ můžete objednávat TADY.