Litevský quiche

Na velký koláč – 8 porcí
Na těsto:
  • 50 g jemně mletých ovesných vloček
  • 50 g žitné celozrnné mouky
  • 50 g pšeničné celozrnné mouky
  • 50 g hladké mouky
  • 40 g měkkého másla
  • 20 g řepkového nebo olivového oleje
  • voda
  • půl lžíce soli
Na náplň:
  • 250 g vařených brambor
  • 200 g řepy (pečené v alobalu, vařené či nakládané)
  • 100 g lososa (uzeného nebo čerstvého)
  • 150 ml smetany 12%
  • 100 g nastrouhaného 30% sýru
  • 2 vejce
  • kopr
  • ocet
  • sůl, pepř

 

Postup:

Nejprve si připravte těsto – smíchejte všechny ingredience, vodu přidejte až nakonec podle potřeby – zhruba 100 ml.

Nechte v lednici těsto zabalené do igelitu alespoň půl hodiny uležet.
Mezitím si uvařte brambory a připravte řepu. Pokud používáte čerstvou řepu, nakrájejte ji na  2cm tlusté plátky, zabalte do alobalu a na 180 °C pečte cca 45 minut.
Uleželé těsto vyválejte a vmačkejte do formy tak, aby tvořilo asi 3 cm vysoký okraj.
Formu s těstem dejte do trouby na 180 °C asi na 5 minut. Pokud máte multifunkční troubu Whirpool, použijte funkci Crisp na 1 minutu.
Poté na dno vyskládejte plátky lososa.
Nakrájejte bramboru a řepu na malé kostičky a vysypte je do formy.
Ušlehejte vejce, přilijte smetanu, lžíci octu, sýr, asi 2 lžíce kopru, sůl a pepř a zamíchejte.
Směs rovnoměrně vlijte do koláče.
Pečte na 180 °Casi 45 minut. V multifunkční troubě Whirpool použijte funkci Crisp na 15 minut.
Recept na tento slaný koláč je obměnou receptu na quiche s chřestem a cukterou, který najdete ZDE. Těsto je poupravené tak, že mně se s ním lépe pracuje a díky většímu množství se vejde i do větší formy a vytvoří vyšší okraj, který je u této náplně žádoucí.
U nás celkem neotřelá kombinace řepy, brambor a kopru pochází ze zemí kolem Baltského moře a velmi nás zaujala na našich prázdninových cestách.
Brambory a řepa jsou zdrojem vitamínu C a kyseliny listové, brambory navíc přidají vitamín B1, B3 a B6. Losos je cenným zdrojem omega 3 mastných kyselin, které je vhodné konzumovat jako prevenci proti srdečně-cévním onemocněním. Kopr zase podporuje tvorbu žaludečních šťáv a může působit močopudně.
Porce koláče poslouží jako ideální dopolední svačina, zhruba 1/6 koláče se hodí k večeři a celou čtvrtinou můžete nahradit oběd, je pak ale třeba počítat s vyšším obsahem tuku a přizpůsobit tomu zbytek jídelníčku. Obsah tuku je na porci o něco vyšší než u výše zmíněného receptu na chřestový quiche s cuketou, je však třeba vzít v potaz, že celková porce je také o něco větší a je použita 12% smetana. Pokud chcete o něco dietnější koláč, nahraďte ji plnotučným mlékem.

 

Hodnoty na 1 porci:

  • 1180 kJ
  • 12 g bílkovin
  • 26 g sacharidů
  • 15 g tuku
  • 2 g vlákniny