Lívance na slano

Na slané snídaně přijde v poradně často řeč. Jasně, pečivo a pak…? Pro milovníky slaných snídaní tu mám jeden další tip. V poslední době jsem si oblíbila ricottu a cpu jí, kde sedá. Dneska třeba do lívanců na slano. 

Zhruba na dvě porce budete potřebovat:

  • 150 g ricotta
  • 2 vejce
  • 90 g mouka (můžete použít celozrnnou pšeničnou a nebo obyč hladkou)
  • cca 100 ml mléko
  • prášek do pečiva
  • cca 100 g zeleniny – použila jsem rajčátka a brokolici, hodí se i sušená rajčata, špenát, cibulka…
  • 1 cibule nebo šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř…
  • Libovolně něco navrch – šunka, sýr, vejce, uzený losos, jogurt, lehčí zakysačka

 

Postup:

Na drobno nakrájenou zeleninu, cibuli a česnek smíchejte s ricottou a ideálně rozmixujte. Přimíchejte žloutky, mouku, mléko. Podle chuti sůl, pepř, bylinky, chilli…Bílky vyšlehejte, vmíchejte, přidejte půl lžičky prášku do pečiva a opékejte. A je to. Co vy a ricotta v kuchyni? 🙂 

Pokud by někoho zajímaly také nutriční hodnoty těchto lívanců, tak bez obložení na vrchu a pečené na malém množství oleje se na jednu porci jedná cca o:

  • 1695 kJ
  • 22 g B
  • 42 g S
  • 16 g T

Ideální množství na porci je samozřejmě individuální, nicméně takto se jedná o poměrně hezky rozložené živiny a troufnu si říct, že také dostatečně sytou snídaní pro různé jedlíky 🙂 Dle potřeby můžete zvýšit množství mouky a mléka, přidat či vynechat ozdobu na vrchu a tak dál. A.