Na slané snídaně přijde v poradně často řeč. Jasně, pečivo a pak…? Pro milovníky slaných snídaní tu mám jeden další tip. V poslední době jsem si oblíbila ricottu a cpu jí, kde sedá. Dneska třeba do lívanců na slano.
Zhruba na dvě porce budete potřebovat:
- 150 g ricotta
- 2 vejce
- 90 g mouka (můžete použít celozrnnou pšeničnou a nebo obyč hladkou)
- cca 100 ml mléko
- prášek do pečiva
- cca 100 g zeleniny – použila jsem rajčátka a brokolici, hodí se i sušená rajčata, špenát, cibulka…
- 1 cibule nebo šalotka
- 1 stroužek česneku
- sůl, pepř…
- Libovolně něco navrch – šunka, sýr, vejce, uzený losos, jogurt, lehčí zakysačka
Postup:
Na drobno nakrájenou zeleninu, cibuli a česnek smíchejte s ricottou a ideálně rozmixujte. Přimíchejte žloutky, mouku, mléko. Podle chuti sůl, pepř, bylinky, chilli…Bílky vyšlehejte, vmíchejte, přidejte půl lžičky prášku do pečiva a opékejte. A je to. Co vy a ricotta v kuchyni? 🙂
Pokud by někoho zajímaly také nutriční hodnoty těchto lívanců, tak bez obložení na vrchu a pečené na malém množství oleje se na jednu porci jedná cca o:
- 1695 kJ
- 22 g B
- 42 g S
- 16 g T
Ideální množství na porci je samozřejmě individuální, nicméně takto se jedná o poměrně hezky rozložené živiny a troufnu si říct, že také dostatečně sytou snídaní pro různé jedlíky 🙂 Dle potřeby můžete zvýšit množství mouky a mléka, přidat či vynechat ozdobu na vrchu a tak dál. A.