Ingredience (pekáč velikosti 34×24 cm):
Těsto:
- 100 g cukru krupice
- 2 ks vejce
- 100 ml řepkového oleje
- 400 g kefíru
- 140 g hrubé pšeničné mouky
- 140 g celozrnné pšeničné mouky
- 1 balení prášku do pečiva
- 0,5 čl jedlé sody
- špetka soli
Náplň:
- 250 g polotučného tvarohu
- 1 ks vejce
- citronová kůra z půlky bio citronu
- 2 pl cukru krupice
- 350 g meruněk nebo jiného ovoce
Drobenka:
- 70 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 100 g hrubé pšeničné mouky
- 50 g jemně mletých ovesných vloček
Postup:
Nejdříve si připravte drobenku. V misce prsty smíchejte máslo, moučkový cukr, hrubou mouku a ovesné vločky, dokud nevzniknou hrudky.
V další míse smíchejte tvaroh, vajíčko, cukr a citronovou kůru, výsledná směs bude sloužit jako náplň. Meruňky nakrájejte na půlky nebo čtvrtiny.
Následně si připravte těsto. Ve větší míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Postupně přilijte olej a kefír a krátce promíchejte. V druhé míse smíchejte všechny sypké suroviny: obě mouky, prášek do pečiva, sodu a sůl. Sypkou směs nasypte k tekuté a jen zlehka a krátce promíchejte, aby se vše spojilo.
Hotové těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem, lžící na něj rozložte hromádky tvarohové náplně a následně rozprostřete meruňky. Vše nakonec rovnoměrně zasypte drobenkou.
Pečte při 180 °C přibližně 35–40 minut. Ideální je vyzkoušet pomocí špejle, zda je těsto upečené.
Tento recept a spoustu dalších najdete i na našem Instagramu.