Meruňkový koláč s drobenku

Ingredience (pekáč velikosti 34×24 cm):

Těsto:

  • 100 g cukru krupice 
  • 2 ks vejce
  • 100 ml řepkového oleje 
  • 400 g kefíru
  • 140 g hrubé pšeničné mouky 
  • 140 g celozrnné pšeničné mouky 
  • 1 balení prášku do pečiva 
  • 0,5 čl jedlé sody 
  • špetka soli 

Náplň:

  • 250 g polotučného tvarohu 
  • 1 ks vejce 
  • citronová kůra z půlky bio citronu
  • 2 pl cukru krupice 
  • 350 g meruněk nebo jiného ovoce 

Drobenka:

  • 70 g másla 
  • 70 g moučkového cukru 
  • 100 g hrubé pšeničné mouky 
  • 50 g jemně mletých ovesných vloček

Postup:

Nejdříve si připravte drobenku. V misce prsty smíchejte máslo, moučkový cukr, hrubou mouku a ovesné vločky, dokud nevzniknou hrudky.

V další míse smíchejte  tvaroh, vajíčko, cukr a citronovou kůru, výsledná směs bude sloužit jako náplň. Meruňky nakrájejte na půlky nebo čtvrtiny.

Následně si připravte těsto. Ve větší míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Postupně přilijte olej a kefír a krátce promíchejte. V druhé míse smíchejte všechny sypké suroviny: obě mouky, prášek do pečiva, sodu a sůl. Sypkou směs nasypte k tekuté a jen zlehka a krátce promíchejte, aby se vše spojilo.

Hotové těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem, lžící na něj rozložte hromádky tvarohové náplně a následně rozprostřete meruňky. Vše nakonec rovnoměrně zasypte drobenkou.

Pečte při 180 °C přibližně 35–40 minut. Ideální je vyzkoušet pomocí špejle, zda je těsto upečené.

Tento recept a spoustu dalších najdete i na našem Instagramu.