Mrkvový dort je jeden z mých nejoblíbenějších a ráda si ho občas dám v nějaké kavárně nebo cukrárně. Přiznávám, že na něm ze všeho nejvíc miluju ten krém! A proto nemusím verze potažené marcipánem. Ne všude ale mrkvový dort umí a po své mrkvovodortové premiéře musím namyšleně říct, že nechápu, jak se někomu něco tak snadného může nepovést! 🙂 Pekla jsem ho tátovi k narozeninám a proto bylo nutné, aby to byl opravdu dortovatý dort, kterým se zavděčím všem rodiným příslušníkům na oslavě. Táta navíc miluje sladké, proto jsem nechtěla dělat žádné pokusy s vynecháním podstatné části tuku a cukru 🙂 I tak jsem asi prošla několik receptů a nakonec si vytvořila vlastní verzi, do které jsem zapojila trochu celozrnné mouky a například u krému si vystačila s poloviční dávkou cukru, než je ve většině receptů. A dort byl naprosto úžasný a neříkám to jen proto, že jsem ho pekla já! 😀
Na 1 dort potřebujete:
Na těsto:
- 160 g hladká mouka
- 100 g celozrnná mouka
- 290 ml olej – já použila řepkový s máslovou příchutí
- 130 g cukr
- 200 g třtinový cukr
- 4 vejce
- 370 g jemně nastrouhané mrkve
- 110 g hrubě namletých vlašských ořechů
- 1 a 3/4 lžičky jedlé sody
- 1,5 lžička vanilkového extraktu (případně aroma)
- 2 lžičky perníkového koření
- 1 lžička soli
Na krém:
- 70 g másla
- 330 g smetanového sýra/smetanového pomazánkového másla
- 80-100 g moučkového cukru
- 50-100 ml mléka
Na ozdobu:
- 90 g nasekaných vlašských ořechů