Müsli tyčinky bez cukru s přidaným proteinem

Další, v pořadí už 3. recept na müsli tyčinky je tu a tentokrát jde o recept, který se hodí nejen pro sportovce, ale i jako fajn svačina do kabelky pro případ, že nebudete mít čas se najíst.

Bohužel jsem na českém trhu ještě neviděla müsli tyčinku, kterou bych doporučila jako pravidelnou svačinu někomu, kdo se úplně nepotřebuje krmit cukrem, navíc málo která (rozumějte snad žádná) obsahuje alespoň trochu bílkovin – takže tak jako tak je fajn ji doplnit třeba jogurtem.

Super hodnoty pro někoho, kdo se snaží o redukční jídelníček, má třeba tyčinka Aktin Protein Bar. Stojí však 55,- a neobsahuje skoro žádné sacharidy, takže sice ani cukr, ale můžete po ní mít brzy hlad a nebo vás později doženou chutě na sladké, protože i sacharidy bychom v jídelníčku měli v určitém množství zařadit.

A tak jsem zkusila vyrobit tyčinky se složením, za kterým si budu na 100 % stát a jejich hodnoty se budou hodit i pro někoho, kdo se moc nehýbe, chtěl by zhubnout a potřebuje mít zásobu nouzových svačin pro případ, že nebude mít čas si připravit něco čerstvého.

Na 8 malých tyčinek:

  • 100 g jemně mletých vloček
  • 30 g čekankového sirupu
  • 30 g proteinu (použila jsem vanilkový od Aktinu, který mi nechutnal jako šejk, ale v tyčinkách nebyl tolik cítit – příště bych ale použila svůj oblíbený slaný karamel)
  • 23 g lyofilizovaného ovoce (Mixit jahoda & banán do kapsy)
  • 20 g chia semínek
  • 40 g arašídového másla
  • 130 ml mléka

Nejprve promíchněte pytlík s lyofilizovaným ovocem, abyste z něj vypustili vzduch a poté ho nadrťte válečkem nebo kladívkem. Pokud máte větší balení, můžete ho i nalávat rukama, ale začne pak nepříjemně lepit ruce.

Poté smíchejte všechny ingredince v misce, pořádně promíchejte (stačí lžící) a zapněte troubu na 180 °C. Je důležité, aby těsto aspoň chvilku stálo, aby chia semínka absorbovala tekutinu.

Směr rozprostřete na pečící papír do čtverce tak, aby byla vrstva rovnoměrně vysoká (asi 1 cm).

Pečte do mírného zhnědnutí, nemusí být na škodu plech v půlce pečení otočit a nebo i obrátit „těsto“, ale musí už být dostatečně tvrdé. Doba pečení je 20-30 minut.

Ještě za tepla nakrájejte müsli tyčinky a nechte je vychladnout.

Hodnoty na 1 tyčinku:

  • 546 kJ
  • 7 g bílkovin
  • 13 g sacharidů
  • 5 g tuku
  • 5 g vlákniny

Nebojte se v případě potřeby udělat tyčinky větší nebo si dát na svačinu dvě. Já si dávám dvě jako samotnou svačinu a nebo jednu jako svačinu před sportem poté, co už jsem svačila, ale je to delší doba a hrozilo by, že mi při sportu dojde energie.

2 comments

  1. To jako vazne? Vzdyt to ma dvakrat vice sacharidu nez bilkovin a minimum tuku!!! Toto opravdu nijak nezasyti! Cukr je kyselinotvorna zbytna zanetotvorna potravina, kterou nepotrebujete.
    A pect mysli tycinku na 180 stupnu, no to uz je k smichu. Znicite vsechny zive substance a ziskate mrtvou potravinu. A nemluve o zmenach v potravinach pusobenim tak velkeho tepla !

    1. Mám pro Vás novinku – müsli tyčinka byla i před pečením mrtvá 🙂

Napsat komentář