Obrácený hruškový koláč s mandlemi

Hruškové koláče patří mezi mé nejoblíbenější a jediné, co se na nich dá zkazit, je to, že do nich dáte málo hrušek. Přináším recept na ten nejlepší, který jsem kdy upekla. 🙂


Na 8 porcí – velkou dortovou formu:

  • 200 g špaldová mouka
  • 70 g cukr
  • 40 g olej
  • 200 ml mléko
  • 100 g drcené mandle
  • 3 vejce
  • lžička jedlé sody
  • 3 hrušky

 

Postup:

Připravte si formu a vysypte ji částí mandlí (25 g) a trochou cukru (20 g). Já mám opravdu nepřilnavou formu, takže jsem ji nevymazávala, ale je možné, že bude potřeba ji vymazat a vysypat moukou.
Nakrájejte hrušky na plátky a vyložte jimi formu tak, aby nezbylo prázdné místo.
Připravte si těsto. Smíchejte mouku, zbytek cukru (50 g), zbytek mandlí (75 g), olej, mléko, vejce a jedlou sodu a zamíchejte.
Pokud bude těsto příliš řídké nebo husté, přidejte podle potřeby mléko nebo mouku.
Nalijte těsto na hrušky.
Pečte 25–30 minut na 180 °C.
Po vyjmutí z trouby nechte koláč vystydnout, poté objeďte formu nožem a koláč vyklopte.
Dobrou chuť!

Hodnoty na 1 porci (1/8 koláče):

  • 1205 kJ
  • 8 g bílkovin
  • 38 g sacharidů
  • 15 g tuku
  • 6 g vlákniny