Na 5 porcí:
- 150 g černých oliv bez pecky
- 150 g sušených rajčat bez nálevu
- lžíce kapar
- 2 stroužky česneku
- podle chuti pepř
Postup:
Všechny ingredience rozmixujte na pastu.
Není třeba přidávat olej, protože olivy jsou samy o sobě dost olejnaté a vytvoří tak skvělou konzistenci tapenády. Hodí se na jednohubky, do těstovin nebo k svačině s kusem pečiva. Kombinujte např. rukolou a rajčaty.
Tato tapenáda je na rozdíl od mnoha kupovaných tapenád a pest velmi dietní, protože obsahuje celkem málo tuku. Jediný problém tvoří vyšší obsah sodíku, a to kvůli soli z oliv, kapar a především rajčat.
Hodnoty na 1 porci:
- 668 kJ
- 3,6 g bílkovin
- 9 g sacharidů
- 7,6 g tuku
Hodnoty na 1 porci se 60 g celozrnného pečiva:
- 1358 kJ
- 8 g bílkovin
- 42 g sacharidů
- 9 g tuku
- 6 g vlákniny