Olivovo-rajčatová tapenáda

Na 5 porcí:
  • 150 g černých oliv bez pecky
  • 150 g sušených rajčat bez nálevu
  • lžíce kapar
  • 2 stroužky česneku
  • podle chuti pepř

 

Postup:

Všechny ingredience rozmixujte na pastu.
Není třeba přidávat olej, protože olivy jsou samy o sobě dost olejnaté a vytvoří tak skvělou konzistenci tapenády. Hodí se na jednohubky, do těstovin nebo k svačině s kusem pečiva. Kombinujte např. rukolou a rajčaty.
Tato tapenáda je na rozdíl od mnoha kupovaných tapenád a pest velmi dietní, protože obsahuje celkem málo tuku. Jediný problém tvoří vyšší obsah sodíku, a to kvůli soli z oliv, kapar a především rajčat.

 

Hodnoty na 1 porci:

  • 668 kJ
  • 3,6 g bílkovin
  • 9 g sacharidů
  • 7,6 g tuku

 

Hodnoty na 1 porci se 60 g celozrnného pečiva:

  • 1358 kJ
  • 8 g bílkovin
  • 42 g sacharidů
  • 9 g tuku
  • 6 g vlákniny