Ovesné sušenky s jablky

Na 8 porcí:
  • 300 g jablek (váha je po oloupání a nastrouhání)
  • 100 g vloček
  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 50 g cukru
  • 50 g řepkového oleje
  • 30 g sušených brusinek/rozinek/borůvek
  • 100 ml mléka
  • lžička jedlé sody
  • skořice

 

Postup:

Oloupejte jablka a nastrouhejte je. Přidejte ostatní ingredience a zamíchejte lžící.
Pomocí dvou lžící vytvarujte na pečící papír sušenky. Pečte v troubě na 180 °Cpodle velikosti asi 15 minut.
Tip: Pokud vlastníte multifunkční troubu whirpool, pečte na funkci crisp 1. várku cca 8 adalší cca 5 minut, opět podle velikosti sušenek.
Ovesné sušenky jsou ideální svačina v den, kdy máte alespoň jedno hlavní jídlo s vyšším obsahem plnohodnotných bílkovin. Jako na fotce se však dají bílkoviny doplnit jogurtem. Na dopolední svačinu podávejte sušenky o hmotnosti cca 90 g, odpoledne pak cca 60 g. Pokud chcete sušenky snídat, podávejte cca 110 g, nedoporučuji však zařazovat je jako pravidelnou snídani z důvodu vyššího obsahu jednoduchých cukrů. Při redukci se hodí spíše jako dopolední svačina o hmotnosti 60g doplněná bílým jogurtem.
Jedná se o zdravější variantu klasických sušenek, protože část cukru je nahrazena jablky, které navíc skvěle doplní celkovou chuť.

 

Hodnoty na 90g sušenku:

  • 1290 kJ
  • 5 g bílkovin
  • 48 g sacharidů (14 g cukru)
  • 11 g tuku
  • 5 g vlákniny