Pečený králík na česneku se špenátem

Na 4 porce potřebujeme:
440 g králíka (odpovídá 4 stehnům)
80 g cibule
50 g slaniny (4 plátky)
1 kg brambor
500 g špenátu
20 g řepkového oleje
česnek
kmín, pepř, sůl

 Králičí stehna omyjeme, osolíme, opepříme, posypeme kmínem a potřeme rozmačkaným česnekem.
Pokryjeme plátkem slaniny, který zabrání vysoušení masa. Do pekáče přidáme nakrájenou cibuli a podlijeme trochou vody.
Dáme péct na 180 °C asi na hodinu a půl, v průběhu pečení podléváme.
V hrnci rozpálíme olej, přidáme osolený špenát a 2 rozmačkané stroužky česneku. Dusíme asi 10 minut.
Podáváme s vařeným bramborem nebo s kvalitním bramborovým knedlíkem.
Pokrm je vhodný na oběd při udržování váhy i při redukci, je však vhodné ho pro nízký obsah sacharidů doplnit o zeleninovou polévku s pečivem nebo předkrm ve formě pečiva a zeleninové pomazánky. Slanina je v tomto receptu nutná, protože bez ní by se maso vysoušelo, je jí však tak málo, že nevadí ani při redukci. Obsah tuku v tomto jídle je mírně pod doporučenou hranicí, králičí maso je velmi dietní. K večeři můžeme podávat, pokud máme během dne méně bílkovin (sacharidové svačiny, zeleninový oběd…). Večer není nutné doplňovat o polévku nebo předkrm. Počítáno pro ženu 30 let, 165 cm a 60 kg, která pravidelně lehce sportuje.


Hodnoty na 1 porci s vařeným bramborem:
       22 g bílkovin
       46 g sacharidů
       17 g tuků
       8 g vlákniny
       1784 kJ