Ingredience:
Ingredience na těsto
- 300 g celozrnné mouky
- 100 g hladké mouky
- 100 g cukru moučka
- 1 lžička perníkového koření
- 1 lžička sody
- 50 g másla
- 2 vejce
- 2 lžíce medu
- na potření hotových perníčků –1 žloutek
Ingredience na polevu
- 1 bílek
- 120 g cukru moučka
- 2 lžičky škrobu
- 1 lžička citronové šťávy
Postup:
Smíchejte suché ingredience a přidejte máslo, zpracujte rukama na sypkou drobenku a přidejte med a vejce, prohněťte. Hotové těsto o konzistenci plastelíny zabalte do fólie a nechte přes noc v lednici.
Vystřihněte si šablony na chaloupku, potřebujete přední stěnu chaloupky, boční stranu (obdélník) a střechu (delší obdélník).
Vyválejte těsto a každou šablonu vyřízněte do těsta dvakrát, celkem tedy 6 kousků.
Pečte na 160°C 8–10 minut.
Žloutek rozmíchejte se lžící studené vody a perníčky potřete hned po vytažení, aby byly hezky lesklé.
Vychladlé části chaloupky můžete začít zdobit polevou.
Všechny ingredience na polevu promíchejte ručně v misce a naplňte do zdobicího sáčku. Odstřihněte kousíček špičky a pusťte se do díla. Je lepší zdobit každý díl zvlášť a až poté skládat chaloupku. Když vám ujede ruka, vraťte se zpátky s párátkem a linii si upravte.
Ostrouhejte hrany chaloupky tak, aby na sebe navzájem lépe seděly a slepte polevou nejdříve strany chaloupky a podepřete skleničkami. Nechejte zaschnout přes noc, polevu si odložte do lednice, úplně v pohodě tam vydrží.
Další den přilepte jednu část střechy a opět nechejte uschnout, opakujte s poslední částí domečku a máte hotovo.
Videorecept najdete ZDE.
Příspěvek vznikl ve spolupráci s firmou Sportisimo, které tímto děkujeme.