Perníková chaloupka

Ingredience:

Ingredience na těsto

  • 300 g celozrnné mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g cukru moučka
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 lžička sody
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce medu
  • na potření hotových perníčků –1 žloutek

Ingredience na polevu

  • 1 bílek
  • 120 g cukru moučka
  • 2 lžičky škrobu
  • 1 lžička citronové šťávy

Postup:

Smíchejte suché ingredience a přidejte máslo, zpracujte rukama na sypkou drobenku a přidejte med a vejce, prohněťte. Hotové těsto o konzistenci plastelíny zabalte do fólie a nechte přes noc v lednici.

Vystřihněte si šablony na chaloupku, potřebujete přední stěnu chaloupky, boční stranu (obdélník) a střechu (delší obdélník).
Vyválejte těsto a každou šablonu vyřízněte do těsta dvakrát, celkem tedy 6 kousků.
Pečte na 160°C 8–10 minut.
Žloutek rozmíchejte se lžící studené vody a perníčky potřete hned po vytažení, aby byly hezky lesklé.

Vychladlé části chaloupky můžete začít zdobit polevou.

Všechny ingredience na polevu promíchejte ručně v misce a naplňte do zdobicího sáčku. Odstřihněte kousíček špičky a pusťte se do díla. Je lepší zdobit každý díl zvlášť a až poté skládat chaloupku. Když vám ujede ruka, vraťte se zpátky s párátkem a linii si upravte.

Ostrouhejte hrany chaloupky tak, aby na sebe navzájem lépe seděly a slepte polevou nejdříve strany chaloupky a podepřete skleničkami. Nechejte zaschnout přes noc, polevu si odložte do lednice, úplně v pohodě tam vydrží.

Další den přilepte jednu část střechy a opět nechejte uschnout, opakujte s poslední částí domečku a máte hotovo.

Videorecept najdete ZDE.

Příspěvek vznikl ve spolupráci s firmou Sportisimo, které tímto děkujeme.